Highslide for Wordpress Plugin

Noutăţi

ultimele evenimente şi noutăţi

87777992_148075642976738_1893151726433730560_n

Muguri de speranță – campanie socială unde copiii ajută bărânii

Orice sfarșit de iarnă mai înseamna și un început de primăvară. În acestă perioadă frumoasă, în sezon al reînvierii naturii, AO ”Filocalia” implementează din 25 februarie până pe 25 aprilie campania caritabilă „MUGURI DE SPERANȚĂ”. Beneficiarii campaniei date sunt 90 de persoane în etate (bătrâni solitari, bătrâni țintuiți la pat/cu dizabilități și împovărați de lipsuri materiale) si 400 de copii.

Luna martie este luna simbolicului Mărțișor și în fiece an, la sfârșit de februarie, copiii de la Centrul Social ”Sf. Filaret cel milostiv” din com. Costești, r. Ialoveni muncesc de zor pentru a confecționa mărțișoare. Ele sunt ulterior comercializate în capitală și banii obținuți sunt parțial transmiși copiiilor din cadrul centrului social, iar o altă parte este folosită pentru a organiza activități de dezvoltare personală pentru aceeasi copii (prin excursii, vizite la muzee, teatre etc).

84301999_155714049183544_5341164966449774592_n

Ați fost solidari cu Moș Crăciun…

Încă o iarnă, încă o campanie de suflet încheiată, deja tradițională pentru AO ”Filocalia”.

Ceea ce ne bucură cel mai mult este faptul că simțim impactul; deja de mai mulți ani planificăm să aducem bucurie și daruri unui anumit număr de beneficiari și de fiecare dată reușim să facem mai mult decât ne-am propus inițial. Și asta e posibil doar datorită VOUĂ, celor care ne sunteți alături și vă implicați. Iată de ce reușitele noastre sunt reușitele întregii comunități.
Anul acesta (în ediția a VIII-a a campaniei) au beneficiat de daruri, haine, încălțăminte, obiecte de igienă și produse alimentare 525 de copii, 45 de familii, 49 de bătrâni solitari. Partenerii care ni s-au alăturat în această inițiativă și cărora le suntem profund recunoscători, au fost: CIE ”Moldexpo”, brutăria ”Oxmarpan” din Costești, Ialoveni, Compania de traduceri ”Intart Design” (Natalia și Sergiu Conovca), ”Moldo Crescendo” (Marcel Lazăr), Primăria satelor Zgurița și Costești, ÎM ”Biroul de credit” SRL, Compania BSD Management, Centrul ”Fidanjik”, Comrat, familia Bălățel din s. Drăgușeni, Strășeni, Liceul ”M. Eminescu” din Chișinău, în persoana dnei profesoară Silvia Țurcanu, Internatul nr. 7 din capitală (Cristina Gârdev), Penitenciarul nr. 13 (Tudor Moraru).

79236745_627552271338581_7885869876001112064_n

O acțiune cu și pentru copii

Anul acesta suntem la a IX-a ediție a Campaniei FII SOLIDAR CU MOŞ CRĂCIUN!, inițiată la 20 noiembrie 2019 și care va dura până la 7 ianuarie 2020. Campania are ca scop să sprijine persoanele cu nevoi materiale sau sociale speciale prin participarea copiilor la acțiuni de caritate, prin implicarea individuală și promovarea voluntariatului ca formă de activism civic.

La data de 7 decembrie a fost desfășurată acțiunea „Dar din dar”, în cadrul căreia un copil poate aduce în dar obiecte, jucării, dulciuri, fructe unui copil cu mai puține oportunități, promovând sloganul: „Tu ești Crăciunul lor”.

34 de copii din familii socialmente vulnerabile din satul Drăgușeni, r. Strășeni, au primit în dar hăinuțe, încălțăminte, produse igienice și alimentare, jucării etc., care au fost adunate timp de o săptămână de 34 de copii din clasa a VI-a B din Liceul Teoretic Mihai Eminescu, Chișinău.

76619876_565321084027465_1826191691640471552_n

,,FII SOLIDAR CU MOȘ CRĂCIUN!” EDIŢIA A IX-A

„Cel mai mic act de bunătate valorează mai mult decât cele mai grandioase intenții”   (Oscar Wilde)

Sărbătorile de iarnă sunt cele care aduc bucurie tuturor, este timpul darurilor, al frumoaselor amintiri despre copilărie şi a speranţelor de mâine. Este sărbătoarea când ne deschidem inima, iată de ce Asociaţia ”FILOCALIA” vine cu dorinţa de a face mai fericiţi, mai impliniţi, cât mai mulți oameni trişti şi singuratici şi vă invită să vă alăturaţi nouă, ca împreună să le dăruim un Crăciun mai luminos.
Anul acesta suntem la a IX-a ediţie a frumoasei Campanii „FII SOLIDAR CU MOŞ CRĂCIUN!”, care este inițiată la 20 noiembrie 2019 şi va dura până la 7 ianuarie 2020. Campania are ca scop să sprijine persoanele cu nevoi materiale sau sociale speciale, prin participarea copiilor la acţiuni de caritate, prin implicarea individuală şi promovarea voluntariatului ca formă de activism civic.
Beneficiarii Campaniei din acest an sunt 500 de copii, 30 de familii şi 60 de persoane în etate din următoarele localităţi: s. Costeşti, Ialoveni; s. Coşniţa, Dubăsari, s. Zguriţa, Drochia, s. Hârbovăţ, Călăraşi, s. Drăguşeni, Redeni, Străşeni, s. Cotiujenii Mari, Şoldăneşti, or. Sângerei, or. Șoldanești, or. Chişinău, com. Comrat,  s. Carpineni, Hâncești.

73404042_2644938915549465_8285089856418217984_o

Lansare de proiect

În noiembrie 2019, AO ”Filocalia” a lansat un nou proiect ambițios, de data aceasta cu accent pe educația nonformală. Proiectul Educația nonformală incluzivă – cheia succesului pentru un viitor și oportunități mai bune pentru copiii în situații de risc din zonele rurale ale Republicii Moldova” este un proiect-pilot care, în funcție de succes, urmează să fie implementat și în alte localități ale țării. Scopul proiectului decurge din denumire și obiectivele sunt multiple:

-        de a implica tinerii în activități artistice și culturale (vizite la muzee, teatre; cunoștința cu unele afaceri de succes la nivel local);

-       de a echipa atelierele centrelor sociale patronate de ONG cu materiale, pentru buna lor funcționare;

-       de a organiza campanii de sensibilizare a societății și de susținere materială a persoanelor marginalizate;

-       de a completa Curriculumul național pentru elevii claselor 7/8 cu subiecte de utilitate practică pentru tânăra generație. Temele vor fi predate în câteva școli la nivel de țară, în cadrul obiectului ”Dezvoltare personală”, de către traineri specializați în domeniile respective.

60445742_2316744518368908_120408347286437888_n

Zile senine în satul Costești

La data de 19 mai, AO Filocalia în parteneriat cu Biserica ”Sf. Nicolae” din Costești, Ialoveni a pregătit donații pentru 6 bătrâni solitari și 4 familii cu mulți copii din localitate. Voluntari mai cu experiență și cei noi veniți în echipă au mers împreună acasă la beneficiarii Filocaliei. Această vizită a fost și una educativă: voluntarii veterani ai Filocaliei au arătat prin propriul exemplu că atunci când treci pragul unor familii nevoiașe, sau a unor bătrâni singuratici, nu este suficient doar să le dai darurile aduse. Uneori este mult mai importantă prezența sufletească alături de acești oameni care întâmpină greutăți în viață, cu o vorbă bună, un moment de ascultare cu inima deschisă. Această activitate a fost planificată cu ocazia ajunului Hramului satului Costești. Le mulțumim voluntarilor care în zi de duminică au decis să dedice timpul lor spre binele altora: Vadim Bortă, Mariana Bortă, Gabriel Ceapă, Diana Ursu și Ina Marandici.

Câteva zile mai târziu, la 22 mai, creştinii ortodocşi cinstesc mutarea moaştelor Sfântului Nicolae de la Mira, în oraşul Bari din Italia. În fiece an, de sărbătoarea Sf. Nicolae, în satul Costeşti, r. Ialoveni, se serbează Hramul localităţii.

Copiii de la Centrul Social “Sf. Filaret cel Milostiv” de pe lângă biserica “Sf. Nicolae” au expus lucrările confecționate de ei, realizând o expoziție extraordinară. Enoriașii și oaspeții au rămas profund impresionați de talentul beneficiarilor Centrului. Un moment la fel de interesant a fost realizarea unui master class la care au participat toți doritorii.
Cel mai important este faptul că sfântul locaș și ograda bisericii erau pline de copii. Astfel, tânăra generație din s. Costești este educată în spiritul credinței și tradițiilor strămoșești.

56378753_2237963012913726_4056753686615949312_n

Totalurile campaniei caritabile „MUGURI DE SPERANȚĂ”

Încă o primăvară, încă o campanie socială încheiată cu succes.

Din 20 februarie pana la data de 30 aprilie AO Filocalia a desfășurat campania  caritabilă „MUGURI DE SPERANȚĂ”. Beneficiarii campaniei date au fost peste 60 de persoane în etate (bătrâni solitari, bătrâni țintuiți la pat și împovărați de lipsuri materiale); 35 de familii social vulnerabile și 380 de copii din:

  • Chișinău
  • Cărpineni, Hâncești
  • Costești, Ialoveni
  • Șoldănești
  • Zgurița, Drochia
  • Coșnița, Dubăsari
  • Drăgușeni, Strășeni
  • Goian
  • Hârbovăț, Călărași

În cadrul campaniei de primăvară au avut loc activități atât pentru sărbătoarea Mărțișorului, cât și pentru Sfintele Sărbători de Paști.

Campania socială de Mărțișor i-a avut ca eroi pe câțiva tineri care au decis să se implice activ. Profităm de ocazie pentru a le mulțumi. Începem lista de mulțumiri cu profesoara Alina Marandici pentru dedicație și respectiv pentru succese în activitatea desfășurată alături de copiii de la atelierul de artă decorativă din Centrul social ” Sf. Filaret cel milosiv”. De asemnea dorim să mulțumim celor care au decis să procure mărțișoare caritabile: Tatiana Chirilenco (Compania ”Chemonics”), Ilia Sorocean, Cristina Pascari, Margarita Ursu, Elena Rudoi, Nadejda Mocanu, Daniela Reabcinschi (Beauty salon DIONA), Tatiana Kuzminov, Vasile Cepoi și Victor Buzatu (compania BioVic).

O frumoasă activitate din campania data a fost acțiunea – “Un mărțișor face primăvara!”, prin care am reușit să oferim o speranță și un zâmbet persoanelor în etate de la Azilul  din or. Șoldanești si beneficiarilor din s. Cărpineni, r.Hancesti (sub forma unui mărțișor, făcut în comun și a unor colete cu haine, produse alimentare și igienice de primă necessitate).

În Cărpineni am combinat două activități de suflet: am confecționat mărțișoare cu copiii din Școala Internat și le-am daruit împreună cu copiii bătrânilor social vulnerabili din localitate.

De Paști am mers de câteva ori la femeile cu copii deținute în penitenciarul ”Pruncul” din capitală, ele au primit diverse daruri pentru ele și copii și au fost implicate în master classuri de primăvară. Tot de sărbători pascale am trecut cu activități și cadouri și pe la Penitenciarul de Minori de la Goian.

În perioada 19-23 aprilie AO Filocalia a participat cu succes la Târg pascal ”Târgul de Florii” de la CIE Moldexpo cu lucrări ale copiilor. Dorim să mulțumim acestui partenrer fidel pentru încurajarea activităților caritabile și pentru cooperarea pe termen lung de care avem parte.

De asemenea în acest an, pentru prima dată am fost invitați să participăm la un târg caritabil la liceul ”Iulia Hasdeu” din capitală. Lucrările copiilor din centrele sociale patronate de AO Filocalia au s-au bucurat de un mare succes în randul elevilor, părinților și profesorilor din liceu.

Le mulțumim tuturor celor implicați, Galinei și lui Igor Mija pentru donația de produse alimentare, dnei Maria Ciliuță, diasporei din Belgia și lui Bogdan Ciobanu, Cristinei Ciobanu, voluntarilor activi: Sebastian Balamatiuc, Delepeev Silvia, Elena Bortă, Anastasia Sprâncean, Paul Vrabie, David Arina,.

 

55512079_2238551116188249_2622735171010428928_o

Muguri de sperață în s.Zgurița

La 1 aprilie AO Filocalia a mers la nordul țării, în satul Zgurița, r. Drochia. Am avut parte de o zi caldă și însorită. Mai multe familii și bătrani solitari au primit produse igienice, produse alimentare, haine, jucării și dulciuri pentru copii. Le mulțumim Galinei și lui Igor Mija pentru donația de produse alimentare! Vă îndemnăm pe toți să vă alăturați campaniei noastre sociale! Împreună putem ajuta mai muți oameni nevoiași.

52788367_252134672402613_4876927384558764032_n

Mărțișoare, banane, soare și zâmbete

La 02 martie, AO Filocalia a decis să meargă la copiii din școala internat din Cărpineni pentru o activitate interesantă. Copiii, împreună cu voluntarii urmau să facă mărțișoare,

52038594_2186610228049005_3229168983949180928_o

Mărțișoarele aduc primăvara chiar de e zapadă

La 23 februarie iarna a decis că vrea să se mai rețină pe meleagul Moldovei.  De dimineață un strat de zăpadă a acoperit dealurile, satele și orașele țării.