Print Friendly Get a PDF version of this webpage

La 06 februarie noi, cei din echipa ”Filocalia” împreună cu dragii noștri voluntari, am petrecut o zi creativă de suflet cu copii și adolescenți din școala internat pentru copii hipoacuzici din s.Hârbovăț, r. Călărași. Prima impresie este că școala se află la un capăt de lume, uitată de toți, la răscruce de drumuri, în mijloc de codri. Dar când ne-am apropiat de intrarea instituției, am vazut multe fețe zglobii și zâmbitoare pe la geamuri. Ne-au întâlnit copii și profesori care nu par a fi prea des vizitați de cineva. Cei peste 40 de copii care au încăput în sala de educație tehnologică, au fost împărțiți în mai multe grupuri și instruiți prin mai multe master-class-uri artistice de către voluntarii organizației. Băieții mai maturi au făcut felicitări și au învățat confecționarea a noi forme de mărțișoare manuale. Cei mai mici au făcut fluturași decorativi, brățări cu trandafiri din hârtie și felicitări în tehnologia quilling.
Pentru atelierul culinar din cadrul Internatului am adus produse alimentare, iar pentru că suntem în prag de sărbători de primăvară, am adus și materiale pentru ca elevii, inspirați de master-class-uri, sa pregătească mici cadouri decorative pentru părinții lor.
Cu toate că cei instituționalizați aici au dizabilități ale auzului și ale vorbirii, contrar așteptărilor noastre, nu am nimerit într-o lume plină de liniște, ci dimpotrivă, copiii erau foarte entuziasmați și încercau prin diferite sunete să comunice cu noi. Am fost foarte inspirați de acestă călătorie deosebită. Cu toții am avut de învățat câte ceva unii de la alții: cei adunați au deprins noi îndeletniciri manuale, iar noi – cei care am venit la ei în ospeție – am învățat câteva cuvinte generale utilizate în limbajul semnelor. Când ne luam rămas bun, fiecare dintre noi și-a ”arătat” prin semne numele, astfel făcând cunoștință cu cei mai isteți dintre elevi. Așteptăm cu nerăbdare viitoarele întâlniri cu acești copiii minunați pentru a mai socializa și a deprinde mai bine arta comunicării prin zâmbet…