Print Friendly Get a PDF version of this webpage

Echipa ”Filocalia” se deplasează în satul Coșnița, r. Dubăsari, cu o plăcere deosebită. În primul rând, pentru că aici îi avem pe prietenii noștri – beneficiarii Centrului social ”Casa speranței”. La 7 martie, în ajunul Sărbătorii Internaționale a Femeii, am decis, împreună cu 5 voluntari devotați, să mergem în această localitate cu mai multe activități. Am pregătit și un dar pentru Centrul social – 2 panouri cu fotografii adunate de-a lungul anilor de activitate a Centrului.
Sosind la destinație, am fost întâmpinați de 22 de vârstnici care frecventează Centrul social, cu o masă frumoasă, la care a contribuit fiecare dintre ei cu ce a putut. Lăsându-i să servească din bucatele pregătite, am decis să mergem pe la casele persoanelor în etate singuratice sau țintuite la pat. A fost o experiență, ca de obicei, foarte emoționantă. Din unele case ieșeam cu lacrimi în ochi, dar cu inima mai împăcată, pentru că am reușit să aducem măcar un zâmbet pe fețele acestor oameni lăsați în voia sorții. Discutând cu bătrânii, ne aminteam că am avut și noi bunici, sau încă mai avem, și înțelegeam pentru a câta oară că acești oameni nu au nevoie de bogăție – bogăția lor este să aibă cu cine schimba o vorbă… Mergând de la casă la casă, am ascultat cântece, ni s-au recitat poezii, am stat la sfat cu oameni înțelepți, dar atât de împovărați de greutatea anilor.
Când am distribuit toate coletele, ne-am întors la Centrul social, unde cei 22 de bătrâni talentați deja ne așteptau cu mărțișoare croșetate de ei înșiși și erau gata să ne prezinte și un spectacol minunat de cântece din bătrâni. Acompaniate de un acordeonist, doamnele ne-au cântat și cântece de veselie, și de jale, și de dor. Și deoarece eram în preajma sărbătorii femeii, am dăruit fiecărei doamne câte un cadou și am decis să confecționăm cu toții felicitări manuale creative și am finisat ziua prin a crea împreună cu toți cei prezenți un ”Copac al Speranței” decorativ, ca să le rămână celor de la ”Casa speranței” ca amintire.
A fost o zi reușită și plină de activități. După așa călătorii, fiecare dintre noi putem răspunde afirmativ la întrebarea: ”Dar tu ai făcut ceva astăzi, ca să schimbi lumea spre bine?”.
În această călătorie am avut alături de noi în calitate de sponsori Rețeaua națională de magazine ”Linella”, care și de această dată nu au rămas indiferenți față de apelul nostru de a ajuta oamenii și au donat, pe lângă produse alimentare, și niște checuri și plăcinte proaspete, de care s-au bucurat nu doar bătrânii din s. Coșnița, ci și beneficiarii noștri din s. Cotiujenii Mari, r. Șoldănești. Despre această călătorie va scrie impresiile sale noua noastră voluntară, Cristina Moloman, în următorul articol.
În final, îi mulțumim mult noului voluntar al AO ”Filocalia” – Dumitru Caminschi – pentru implicare activă, receptivitate și pentru că a avut o vorbă bună pentru fiecare dintre bătrânii pe care i-am vizitat.