Print Friendly Get a PDF version of this webpage

Ideea clasificării omului fericit în structura unui resort limitat de teoriile impuse în prealabil de oamenii prea raţionali mi se asociază întotdeauna cu procesul de plonjare în extrema inaccesibilului. Incapacitatea atribuirii unui calificativ al fericirii în funcţie de prezenţa sau de lipsa unor factori extra, dominanţi în mecanismul vital, ne-au confirmat-o copii hipoacuzi, cu un limbaj al lor, de la şcoala-internat din Hârbovăţ, vizitaţi de echipa ’’Filocalia’’ în după-amiaza zilei de 15 martie.
Zâmbetele inocente, chipurile luminoase şi substraturile dense de vise ale unor copii bine instruiţi în materia frumosului au devenit elementele edificatorii ale ceea ce urma să se întâmple. Legătura iniţiată din start între voluntari şi copii proiectează trecerea celor de aici într-o altă dimensiune – cea a sentimentului de împlinire, ieşit din tiparele raţionalului. Totul începe cu o serie de master-class-uri, în cadrul cărora copiilor li se acordă oportunitatea de a meşteri diverse tipuri de felicitări, una dintre ele încorporând tematica pascală; sau realizarea unor brăţări, care prin excentricitatea lor au reuşit să adune cel mai mare număr de curioşi. Urmează o doză de zâmbete şi jocuri motivante pentru voluntari, ce presupuneau înlesnirea unor caractere proprii limbajului copiilor în cauză. Finalmente, se reuşeşte covârşirea oricăror distanţe, pactul prieteniei fiind semnat. Urmează multe fotografii programate de copii, ce vor trebui să fie pe post de combustibil memorial în aria amintirilor.
Finalul serii e tonificat pe lungile coridoare, ce aduc a labirinturi mitice, dar ce îţi au punctul de final în sălile de clasă, unde ne aşteptau creatorii unui timp exaltat în afara planului de idei. Are loc adâncirea în aria dialogului cu cei mai mari, ca apoi să ne scoată din circuitul uzual o intens trăită îmbrăţişare a picilor preşcolari. Cei care, în final, reuşesc să creioneze ideea fericirii absolute, ce-şi are inconsistenţa cantitativă în raţional, nu şi în ochii lor.

Marcela Anghel, s. Costeşti – voluntară AO ”Filocalia”