Print Friendly Get a PDF version of this webpage

Familia beneficiarilor AO „Filocalia” se află în continuă extindere, de această dată – în stânga Nistrului, în raionul Grigoriopol. La data de 3 septembrie am mers pentru prima dată în satul Speia pentru a-i felicita pe cei mai noi beneficiari ai noştri cu ocazia începutului noului an şcolar.
Speia este un sat mare şi frumos, însă, la fel ca şi în restul ţării, o mare parte a populaţiei băştinaşe este plecată la muncă în străinătate, iar localitatea se stinge puţin câte puţin. Învăţătorii povestesc cu tristeţe că numărul elevilor a scăzut de la 400 în anul 2009 la aproape 150 în anul 2013.
Din păcate şi aici, cei mai afectaţi din cauza sărăciei rămân a fi copiii. Cei 20 de elevi selectaţi pentru a primi donaţii s-au bucurat mult de ghiozdanele cu rechizite şi dulciurile primite, mulţumind cu un “Spasibo” timid. Învăţăceii s-au declarat prea obosiţi după festivitatea de început de an pentru a ne recita poezii, dar au promis că îşi vor lua neapărat revanşa la următoarea noastră vizită.
După ora de istorie de care am avut parte în muzeul şcolii, au urmat vizite la 4 familii social vulnerabile din sat, acestea primind pachete alimentare şi produse igienice. Desigur că dulciurile au reprezentat marea atracţie pentru toţi copiii. Tristeţea unora, dar şi bucuria altora, în ciuda sărăciei, ne-au convins să revenim neapărat la ei.