Print Friendly Get a PDF version of this webpage

 

 

 

Am considerat că cel mai efectiv şi frumos mod de dezvoltare a personalităţii unor tineri este motivarea lor de a se implica în activităţi de voluntariat. Astfel, pe data de 21 decembrie, 19 tineri de pe Malul Stâng (s. Speia, r. Grigoriopol) şi 14 de pe malul Drept al Nistrului, au participat la Training-ul „Voluntar prin implicare – ajutor la schimbare”, învăţând despre aspectele generale ce ţin de această ocupaţie, şi în special, despre implicarea voluntarilor într-un serviciu social.

Participanţii au alcătuit un portret al voluntarului, au aflat despre activitatea de voluntariat în lume, pe Malul Drept şi pe Malul Stâng al Nistrului, au învăţat jocuri de cooperare şi de stimulare a lucrului în echipă, au participat la dezbateri şi au discutat despre aspectele practice de implicare a voluntarilor. Tinerilor le-au fost prezentate cele mai importante campanii şi acţiuni ale AO Filocalia şi activităţile proiectului Dezvoltarea abilităţilor creative şi profesionale ale copiilor din familii social vulnerabile din s. Speia, r. Grigoriopol, reieşind din experienţa acumulată de AO ”Filocalia” pe malul drept al Nistrului în care urmează să se implice.

Un moment special al training-ului l-au constituit prezentările voluntarelor AO Filocalia, Valeria Mironov şi Mariana Morari. Valeria a povestit despre implicarea sa în activităţile de voluntariat iar Mariana le-a dat sfaturi tinerilor cu privire la comportamentul şi responsabilităţile unui voluntar, precum şi despre munca cu persoane cu dizabilităţi.

Ne-am bucurat mult când spre sfârşitul training-ului, tinerii au început să schimbe datele de contact între ei. Ziua a fost una frumoasă şi productivă, impresiile împărtăşite de către participanţii la training confirmând acest fapt:

“Mi-a plăcut foarte mult cum ne-au întâlnit voluntarii oraşului Chişinău. Mi-a plăcut şi proiectul cu scopul de a ajuta copii din familii social-vulnerabile din s. Speia, r. Grigoriopol.  Mi-au plăcut şi jocurile Nataliei Matei, dansul Marianei Morari. De-asemenea mi-a plăcut şi prânzul: mulţumim, a fost foarte gustos! Vă mulţumim din suflet şi vă aşteptăm la noi în ospeţie! “

“Trening-ul de astăzi a fost minunat. Până în ziua de astăzi nu cunoşteam careva lucruri şi îmi pare foarte bine că am participat la acest training. Am aflat careva jocuri noi, cum ar fi cel al construirii unui turn în echipă. Am fost împărţiţi în grupe şi a fost destul de super. În ziua aceasta am făcut cunoştinţă cu elevi şi studenţi din s. Costeşti, r. Ialoveni şi din or. Chişinău. Îmi pare bine de ziua de astăzi. “

Iar luni, 23 decembrie, câţiva dintre proaspeţii voluntari au avut ocazia de a lucra pentru prima dată împreună, atunci când echipa AO Filocalia a mers în s. Speia, pentru a duce daruri de Crăciun la 10 familii social-vulnerabile din sat. Vizita a avut loc în cadrul campaniei “Fii solidar cu Moş Crăciun” şi este desfăşurată anual de către Asociaţie.