Print Friendly Get a PDF version of this webpage

“Un om care iubeşte umanitatea se face folositor nu atât prin actele sale, cât prin exemplul pe care-l dă” (Andre Gide)

În acest an, ţinând cont de frumoasa experienţă din anii precedenţi, AO „Filocalia” a iniţiat Campania caritabilă „Fii solidar cu Moş Crăciun”, în speranţa de a bucura şi de această dată cât mai mulţi copii nevoiaşi. Am reuşit, şi chiar mai multe decât ne-am propus iniţial. Campania dată este gândită să ajute copiii social vulnerabili, dar are şi scopul de a aminti celor care nu duc lipsuri că este creştineşte să dai din ceea ce ai, pentru a-i face pe cei mai trişti să simtă spiritul sărbătorilor de iarnă. Campania a fost susţinută de organizaţia germană Kindermissionswerk şi Kerk in Actie din Olanda.

Încă de la începutul lunii decembrie, am pornit prin satele Moldovei încărcaţi cu dulciuri, jucării, dar şi cu cele adunate de la oameni de bună credinţă, împreună cu voluntari costumaţi în personaje de poveste şi cu un Moş Crăciun la cârma caretei noastre cu daruri.

În perioada 13 decembrie 2013 – 8 ianuarie 2014, împreună cu devotaţii voluntari ai organizaţiei şi sponsorii Campaniei, am reuşit să aducem bucurii pentru mai mulţi beneficiari. Astfel, 180 de copii au participat la un matineu şi la un spectacol minunat la Teatrul ”Luceafărul” din capitală; 90 de copii din liceul teoretic „Ion Creangă” din s. Coşniţa au fost vizitaţi de teatrul ambulant cu un spectacol de poveste; alţi peste o sută de beneficiari (de la Internatul nr. 5 din Chişinău, de la Centrul de plasament din Călăraşi şi de la Centrul social „Casa speranţei” din Coşniţa, Dubăsari) s-au bucurat de cadouri dulci şi au dansat şi colindat într-o minunată scenetă organizată de voluntarii costumaţi ai „Filocaliei”. Iar minorii din penitenciarul din localitatea Goiana au primit daruri şi au ascultat un recital de colinde oferit de corul din s. Costeşti, r. Ialoveni.

Nu au fost uitaţi de noi nici 15 vârstnici ţintuiţi la pat din Coşniţa, Dubăsari, primind în dar de sărbători produse de primă necesitate. Iar alte 20 de persoane în etate de la Centrul social „Casa speranţei”, din aceeaşi localitate, s-au bucurat de o frumoasă excursie la Mănăstirea Noul Neamţ. De asemenea, mai multe familii cu mulţi copii au primit pachete cu produse alimentare şi igienice, iar fiecare copil s-a ales cu câte o cutie de bomboane şi jucării de la Moşul cel darnic.

80 de familiile-beneficiare au fost din următoarele localităţi:

  • Sângera,
  • Chiperceni, r. Orhei
  • Costeşti, r. Ialoveni
  • Speia, r. Gregoreopol
  • Drăguşeni, r. Străşeni
  • Zguriţa, r. Drochia
  • Ţepilova, r. Soroca
  • Cotiujenii Mari, r. Şoldăneşti.

Iar în timp ce careta cu daruri se deplasa dintr-o localitate în alta, alţi voluntari erau ocupaţi la Târgul caritabil de Crăciun, organizat la Centrul ”Moldexpo” şi în reţeaua de magazine ”Linella”. Banii adunaţi din vânzările lucrărilor au fost înmânaţi micilor meşteri, în speranţa că ei vor fi motivaţi să continue această minunată îndeletnicire. În acest context, le suntem profund recunoscători reprezentanţilor reţelei ”Linella” pentru promovarea Campaniei noastre şi le urăm succese mari în anul care a sosit, sperând la noi colaborări frumoase pe viitor.

În acest an am avut alături următorii binefăcători, cărora le mulţumim din suflet pentru implicare: Corneliu Calancea, Cristina şi Bogdan Ciobanu, Natalia Luca, Constantin Cheianu, Christian Brandstetter, Lidia Rotaru,  Nicolae Chetrari. Le mulţumim şi celor care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Voluntarii noştri, de asemenea, au contribuit cu donaţii de haine, jucării, jocuri de masă etc. Mulţumim şi persoanelor juridice pentru colaborare şi sprijin: reţeaua naţională de magazine ”LINELLA”, Centrul expoziţional ”MOLDEXPO”, Compania ”ART Atribut”, biserica „Sf. Nicolae” din s. Costeşti, r. Ialoveni, Compania ”Debtcollection INCASSO”.

Sperăm ca astfel de campanii să devină un obicei nelipsit în societatea noastră şi tot mai mulţi oameni să se implice în ajutorarea celor care cred în magia frumoaselor sărbători de iarnă şi a Naşterii Domnului.