Print Friendly Get a PDF version of this webpage

Scopul proiectului: Dezvoltarea spiritului creativ şi orientării profesionale a persoanelor cu disabilităţi, copiilor orfani, copiilor din familii vulnerabile, ca o metodă de reabilitare şi adaptare în societate.

Obiectivele proiectului:

► Dezvoltarea activităţii creative a persoanelor cu disabilităţi, a copiilor orfani, a copiilor din familiile social-vulnerabile;

► Depăşirea complexelor persistente „de prizonier”, un complex specific pentru copiii cu disabilităţi din copilărie;

► Asistarea procesului de reabilitare a persoanelor cu disabilităţi prin intermediul dezvoltării profesionale;

► Atragerea persoanelor ce activează în domeniul culturii, conducătorilor întreprinderilor, instituţiilor şi altor specialişti, pentru prestarea serviciilor de reabilitare, ale activităţilor culturale și profesionale. Sensibilizarea opiniei publice asupra problemelor, cu care se confruntă persoanele cu disabilităţi, pentru a facilita procesul de adaptare şi integrare socială a acestora;

► Susţinerea centrelor de integrare şi reabilitare creativă a persoanelor cu disabilităţi, ale studiourilor și ale cercurilor pe interese.

În perioada 25 martie – 10 aprilie 2010, Asociaţia Obştească “Filocalia”, în parteneriat cu Pretura sectorului Botanica din Chişinău, Biserica “Sf. Dumitru”, Biserica “Sf. Nicolae” şi centrul comercial Shopping MallDova din Chişinău, au inaugurat expoziţia „Primăvara din sufletul copiilor”. Expoziţia a prezentat o serie de lucrări ale copiilor din diferite domenii de creaţie: pictură, croşetare, împletitul din fibre naturale, lucrul în lemn, aplicaţii, origami și desen decorativ. Au fost expuse:

-   picturi pe sticlă, după tradiţia veche transilvăneană;

-   lucrări executate din pănuşi după metoda de răsucire şi înnodare;

-   croşetare tradiţională;

-   felictări de Paşti cu bisser, aplicaţii, dantele, felicitări mici pentru cadouri;

-   rame din ghips; figuri din ghips, ouă din ghips şi ceară decorate;

-   semne de carte;

-   picturi în ulei etc.

Lucrările prezentate aparţin copiilor din următoarele instituţii:

●   Centrul social „Sf. Dumitru”, Chişinău

●   Centrul social „Sf. Filaret cel Milostiv”, comuna Costeşti, r. Ialoveni

●   Centrul comunitar pentru copii şi tineri cu dezabilităţi fizice

●   Şcoala auxiliară pentru copii cu dezabilităţi fizice, Calarași

●   Şcoala-internat nr. 5 pentru copii cu dezabilităţi fizice, Chişinău

●   Liceul teoretic „Ioan Luca Caragiale”, Orhei

●   Şcoala medie din s. Zguriţa, Drochia

●   Gimnaziul din s. Călărăşeuca, Ocniţa

Majoritatea centrelor şi şcolilor participante au fost ajutate de Fundaţia Germană „Schmitz- Hille-Stiftung”, DMG „Deutsch Moldauische Gesellschaft e.V.”, Organizaţia „Ajutorul Creştin din Moldova” („Moldavian Christian Aid”), Organizaţia Internaţională pentru Migraţie etc.

Astfel de expoziții au devenit cutume. Este deja a 5-a expoziție (jubileu), organizată de către A.O. „Filocalia”, în ajunul sărbătorilor de Paști. În fiecare an se înregistrează un număr mai mare a lucrărilor expuse, deasemenea și calitatea acestora. Pictorul Gheorghe Vrabie, autorul emblemei Republicii Moldova și a leului moldovenesc, a afirmat la inaugurarea expoziției, că este impresionat de calitatea și cantitatea lucrărilor originale.

La deschiderea expoziției, și-au împărtășit talentul corul din cadrul Centrului de Copii „Sf. Filaret cel Milostiv”, din comuna Costești, r. Ialoveni, sub conducerea Veronicăi Grigorița. Corul a interpretat un spectacol muzical cu tematică de Paști.