Print Friendly Get a PDF version of this webpage

 

 

 

 

Dacă vara este anotimpul care ne trezeşte minunate amintiri despre vacanţele pline de aventuri, atunci cu siguranţă niciunul dintre noi nu a uitat că iarna este anotimpul urăturilor, colindelor şi săniuşului. Din păcate, zâna Iarnă nu a fost darnică cu zăpadă în acest an, dar în privinţa obiceiurilor legate de sărbătorile de iarnă nu ne putem plânge.

Pe data de 12 ianuarie, în Casa de cultură din s. Speia, a avut loc o şezătoare cu tematica sărbătorilor de iarnă, la care au participat bătrânii din localitate, dar şi tineri de pe ambele maluri ale Nistrului. Scopul acestei şezători a fost să le oferim tinerilor ocazia de a cunoaşte mai bine tradiţiile şi obiceiurile de iarnă, dar şi de a organiza un schimb cultural între ei.

Astfel, tinerii au colindat şi au urat aşa cum prevăd tradițiile locului. În plus, cei din stânga Nistrului au dansat după cum i-au învăţat bătrânii satului, iar cei din dreapta Nistrului au venit cu un obicei nepracticat în s. Speia: Jocul caprei.

Publicul a rămas încântat. Printre spectatori s-au aflat şi voluntari ai AO “Filocalia”, cărora nu le este străină localitatea Speia, ei implicându-se activ în proiectul Dezvoltarea abilităţilor creative şi profesionale ale copiilor din familii social vulnerabile din s. Speia, r. Grigoriopol, reieşind din experienţa acumulată de AO ”Filocalia” pe malul drept al Nistrului. Acestui proiect se datorează prezenţa beneficiarilor şi voluntarilor AO ”Filocalia” la şezătoarea din s. Speia. Proiectul se va desfăşura în parteneriat cu AO “Надежда и будущее” în perioada 11 noiembrie 2013 – 10 noiembrie 2014, cu susţinerea financiară a Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

Voluntara noastră, Tatiana Ungureanu, şi-a împărtăşit impresiile cu noi: “Cea de a doua vizită a mea în frumoasa localitate Speia a fost una deosebită, mai ales făcând referire la tematica ei – ”Obiceiurile şi tradiţiile de iarnă”. Am trăit momente pătrunzătoare şi poate chiar irepetabile, având deosebita ocazie de a asista la un concert de zile mari, la o şezătoare cum nu am mai văzut vreodată. Privirea şi auzul meu au fost încântate de o mică călătorie în timp prin intermediul colindelor şi zicalelor bătrâneşti, combinate nemaipomenit de frumos cu ţinuta şi portul vestimentar pe care-l aveau. În plus, emoţiile evidente şi foarte sincere a urătorilor, flăcăilor şi fetelor, m-au făcut sa-mi amintesc de aceleaşi trăiri de când eram mic copil. Un alt moment la fel de impresionant al acestei vizite a fost strălucita prestaţie a voluntarilor noştri dragi, a corului deosebit cu voci angelice, a Caprei, care a fost foarte pozitivă, şi desigur a urătorilor noştri”.

Acest proiect este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană, cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, care îşi propune să contribuie la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate de activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale.