Print Friendly Get a PDF version of this webpage

 

 

 

 

Marţi, 28.01.2014, când Moldova era cuprinsă de nămeţi şi ninsorile nu păreau să contenească, echipa AO Filocalia a pornit spre s. Speia, r. Grigoriopol pentru a desfăşura un nou master-class în cadrul proiectului “Dezvoltarea abilităţilor creative şi profesionale ale copiilor din familii social vulnerabile din s. Speia, r. Grigoriopol, reieşind din experienţa acumulată de AO ”Filocalia” pe malul drept al Nistrului”, susţinut financiar de Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

Educaţia este modul în care a văzut Filocalia promovarea încrederii între tinerii şi copiii de pe cele două maluri. Iar tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti reprezintă tezaurul nostru comun. Mărţişorul este unul dintre cele mai importante simboluri ale  culturii noastre. Iată de ce am ales anume această tematică pentru master-class.

Copiii, care ne cunosc deja, ne aşteptau nerăbdători în sala de clasă. De această dată, inițiatoarea în arta mărțișorului manual a fost dna Lidia Pruteanu, profesoară la atelierul patronat de Asociaţie în cadrul Şcolii Internat nr. 5 pentru copii cu dizabilităţi mentale din Chişinău şi Natalia Luca, fostă beneficiară, actuală profesoară de pictură la Centrul social de creaţie “Sf. Filaret cel Milostiv” din s. Costeşti, r. Ialoveni.

Încă de la început, cei mici ne-au povestit legenda mărţişorului şi simbolicul culorilor sale. Apoi copiii au fost împărţiţi în 3 grupuri şi s-a purces la munca propriu-zisă. Unii copii au lucrat cu mărgele de diverse dimensiuni, alţii cu panglici decorative, însă într-un final, cu toţii au reuşit să creeze nişte mărţişoare unice. Nu am putut să nu remarcăm implicarea activă a băieţilor la această îndeletnicire.

Copiii s-au arătat încântaţi ne noile lucruri învăţate. Ei au avut pentru prima dată ocazia de a lucra cu un pistol cu clei fierbinte. Şi calitatea lucrărilor lor se va îmbunătăţi în curând, când datorită proiectului, în incinta şcolii vor fi amenajate utilajele pentru cele 3 ateliere: de lemnărie, croitorie şi artă decorativă.

Între timp, mărţişoarele confecţionate în acea zi dalbă de iarnă, vor fi expuse la Expoziţia de Mărţişor de la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală şi vor vesti sosirea primăverii pentru diaspora moldovenească din Belgia!

 

Acest proiect este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, care îşi propune să contribuie la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale.