Print Friendly Get a PDF version of this webpage

 

Satele de pe ambele maluri ale Nistrului devin mai atractive pentru localnici şi turişti. După o pauză de 20 de ani, în Ustia a fost lansat astăzi oficial un sistem econom de iluminare stradală cu o lungime de 14 km, renovat cu asistenţa financiară a Programului UE-PNUD.  În următorul an, vor fi create 10 noi pensiuni rurale, iar 250 de familii din satele de pe ambele maluri vor fi conectate la reţeaua turistică „Hai la ţară!”, folosind instrumente inovatoare de promovare. Cel puţin 250 de tineri din satul Speia, din stânga Nistrului, vor deprinde meşteşuguri tradiţionale, ceea ce i-ar ajuta să găsească un loc de muncă. Acestea au fost doar câteva dintre proiectele noi prezentate astăzi de Programul UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” în cadrul unei şezători organizate în localitatea Ustia, Dubăsari.

Locuitorii din două sate de pe ambele maluri ale Nistrului, Ustia şi Speia, s-au adunat astăzi la şezătoare pentru ca împreună să valorifice tradiţiile populare, să-şi împărtăşească experienţele şi să afle despre rezultatele şi oportunităţile pe care le aduce în satele de pe ambele maluri ale Nistrului Uniunea Europeană (UE) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) prin intermediul programului de promovare a încrederii.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a menţionat că şezătoarea din Ustia este un exemplu al modului în care oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului pot stabili bune relaţii între ei şi împreună îşi pot îmbunătăţi viaţa. „Tradiţiile populare, ospitalitatea oamenilor şi peisajele fermecătoare de pe Nistru au potenţial turistic, ce-ar putea crea venituri în plus pentru familiile din mediul rural. De asemenea, asistența Uniunii Europene pentru Ustia nu se opreşte aici, deoarece există deja un alt proiect, în domeniul eficienţei energetice, care va fi implementat, de asemenea, în parteneriat cu PNUD și care va îmbunătăți în continuare calitatea vieții oamenilor din Ustia”, a mai declarat Ambasadorul Pirkka Tapiola.

Între discuţii, glume, dansuri şi cântece populare, participanţii la şezătoare au admirat o expoziţie de obiecte artizanale produse de locuitorii ambelor maluri  şi au participat la ateliere de împletire în pănuși, de confecţionare a mărţişoarelor şi lucrărilor de tapiţerie, de modelare a lutului şi de sculptat în lemn.

„Suntem bucuroși să sprijinim ambele maluri ale râului Nistru în explorarea potențialului turistic de-a lungul râului. Acest sprijin, oferit de Uniunea Europeană în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” va contribui la dezvoltarea infrastructurii sociale, stabilirea unor parteneriate valoroase şi utilizarea efectivă a metodelor inovatoare pentru a spori atractivitatea localităților rurale pentru localnici şi turişti. Astfel, răspundem aspirațiilor oamenilor pentru viitorul care și-l doresc pentru locuri de muncă mai multe și mai bune, și condiții îmbunătățite de trai”, a menţionat Nicola Harrington-Buhay,  Coordonatorul Rezident ONU şi Reprezentantul Rezident PNUD în Moldova.

Programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” îşi propune să sporească încrederea între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru ca ei să colaboreze şi împreună şă-şi ridice nivelul de trai. În acest sens, Uniunea Europeană şi PNUD Moldova sprijină financiar şi tehnic activităţile comune în cinci domenii-cheie: dezvoltarea afacerilor, a societăţii civile, renovarea infrastructurii sociale, ocrotirea sănătăţii şi protecţia mediului ambiant.

Programul este implementat în perioada 2012-2015, cu un buget total de 10,600,000 Euro, acordați de Uniunea Europeană (9,500,000 Euro) și PNUD (1,100,000 Euro).

Mai mult despre Programul SCBMhttp://www.mdundp.org/confidence-building-measures-programme-projects

Urmăriţi-ne pe Facebook: Poduri de incredere peste Nistru- Мосты доверия через Днестр

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi pe: Natalia Costaş, consultant în comunicare al Programului SCBM, Tel: (+ 373) 69221141, e-mail: natalia.costas@undp.org

 

Sursa: http://www.md.undp.org/content/moldova/ro/home/presscenter/pressreleases/2014/02/21/hai-la-ar-mpreun-sporim-poten-ialul-turistic-al-satelor-de-pe-ambele-maluri-ale-nistrului-/