Print Friendly Get a PDF version of this webpage

În ajunul sărbătorii de 1 martie, sute de mărţişoare au fost expuse la 28 februarie 2014, în cadrul unei expoziţii organizate la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău. La acest frumos eveniment a participat şi AO „Filocalia”.

Obiceiul străvechi al Mărţişorului, ca simbol al sosirii primăverii şi al regenerării naturii, este legat de începutul Anului Nou Agricol, celebrând trecerea de la iarnă la primăvară. Conform tradiţiei, în prima zi de primăvară, oamenii îşi prindeau mărţişoare până la răsăritul soarelui. Bătrânii spun că mărţişoarele trebuiau confecţionate în ajunul zilei de 1 Martie sau în dimineaţa acestei zile. Mărţişoarele tradiţionale se făceau din 2 fire de lână, de culoare albă şi roşie, răsucite într-un singur şnur. Erau predestinate în primul rând copiilor, tinerilor, în special fetelor.

Mărţişorul, simbol al primăverii, purificării, reînvierii naturii, este confecţionat diferit în diferite perioade ale istoriei. De la materialul din care este confecţionat şi până la formele pe care le întruchipează, colecţia de mărţişoare expusă, întruneşte sute de modele confecţionate cu drag de copii, meşteri populari, dar şi mărţişoare vechi, păstrate în colecţia muzeului.

Potrivit organizatorilor, această expoziţie este deja a zecea la număr şi întruneşte, în fiecare an, oameni creativi, dornici de a-şi cunoaşte tradiţiile şi de a le promova. Poartă mărţişoare grecii, macedonienii, românii de pretutindeni, bulgarii şi alte popoare care au în suflet spiritul primăverii.

Expoziţia va putea fi vizionată până pe 31 martie, 2014 în incinta Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău şi este deschisă pentru toţi doritorii.