Print Friendly Get a PDF version of this webpage

Cu copii din s. Coşniţa, r. Dubăsari suntem prieteni de mult timp. Deja de trei ani, mergem la ei cu serbări de Crăciun, Mărţişor, Paști ori Ziua Internaţională a Copiilor. Petrecând timpul împreună cu ei, am observat că unii copii aveau dificultăţi în a citi. Aşa am decis să organizăm pentru ei un program de cultivare a dragostei pentru carte.

Astfel, miercuri, 26 martie, o echipă de 7 voluntari AO “Filocalia” am mers la Liceul Teoretic “Ion Creanga” din Coşniţa. Împreună cu 14 copii am învăţat literele şi a citi prin intermediul jocurilor.

Pentru început am făcut un joc de prezentare cu ei. Copiii şi-au spus numele şi au enumerat câteva lucruri despre ei si ce le place lor sa facă. Pentru a cunoaşte nivelul lor de aptitudini în ceea ce priveşte cititul, scrisul si cunoaşterea literelor, le-am propus să scrie pe o foaie toate literele pe care le ştiu. Unii au scris mai multe, alţii mai puţine.

A urmat un joc care le-a făcut mare plăcere atât copiilor, cât şi voluntarilor: copiii ieşeau în perechi şi trebuiau să aleagă o foiţă pe care era scrisa o litera, iar ei trebuiau să o reprezinte fără a folosi limbajul verbal. Faza aceasta a fost cea mai amuzanta şi le-a creat copiilor o stare de entuziasm şi interes faţă de proiect.

Am făcut cu copii şi alte jocuri, în care trebuiau să formeze cuvinte din litere. Au rezolvat şi un rebus cu ajutorul voluntarilor. La sfârşit, fiecare a primit o temă pentru acasă şi câte un poster cu Alfabetul. Desigur, că dulciurile nu au lipsit de la întâlnirea noastră. Iar săptămâna viitoare vom merge din nou la ei, deja cu cărţi de poveşti.