Print Friendly Get a PDF version of this webpage

 

Maratonul festiv ”Primăvara din sufletul copiilor” este în plină desfășurare. A treia zi după Paști un grup de copii de la Centrul de creație ”Sf.Filaret cel Milostiv”din com.Costesti; r.Ialoveni au primit un cadou deosibit – o excursie în atmosfera tradițiilor străbune. Din impresiile sale ne împărtășește IULIANA GRIGORIȚĂ.

”Totul a început cu o zi frumoasă de primăvară. Soarele lucea pal pe bolta cerului iar norii atârnau ca niște podoabe de mult preț pe lângă el. Asociația FILOCALIA a hotărât să ne arate altceva decât internet, calculator sau TV. Urma să am parte de una din cele mai frumoase excursii. Pentru început, am mers la domnul Vasile Goncear, unul din cei trei mai vestiți olari din Moldova. Domnia sa ne-a arătat foarte multe lucruri extraordinare. Acele oale, meșteșugite cu atâta măiestrie, pur și simplu te făceau să trăiești timpurile bunicilor. Îmi imaginam ca sunt pe ”lejanca” bunicii, iar aceasta, în vase de lut, îmi pregătea o gustare cum numai ea știa să facă.

După ce ne-am delectat cu acele ‘povești’ despre lut, apă, foc, si desigur, cum a menționat și domnul Vasile, munca și multă răbdare, am poposit la muzeul “Casa părintească” din satul Palanca. Ne-a primit o mătușică foarte drăguță care nu știa ce să mai facă ca să ne primească mai bine.

Ne-a povestit despre obiceiurile strămoșilor noștri, cu glasul ei melodios, blând și firav. Au fost niște senzații tari. Am avut onoarea să aflu mai multe despre trecutul bunicilor mei, inr-un loc care te umple de dragoste. În drum spre casă, admiram melagurile plaiului nostru și mă gândeam: “Ce frumoasă e Moldova noastră!!!” Și intr-adevăr așa e! Moldova e țara noastră dragă în care am copilărit atât noi cât și părinții și bunicii noștri. Trebuie să luăm exemplu de la Doamna Tatiana Popa        (stapana casei și  ghid de la muzeu) și să incercăm să pastrăm tradițiile și obiceiurile românești, care nu se compară cu nimic din lumea-ntreagă. Nu voi putea să uit niciodată această zi plină de tradiții Moldovenești

P.S. Mulțumim mult Doamnei Preotese Larisa, care a organizat această excursie și care a avut grijă să nu ne lipsească nimic.