Print Friendly Get a PDF version of this webpage

 

De unde sunt eu? Sunt din copilăria mea. Sunt din copilăria mea ca dintr-o ţară” Antoine de Saint-Exupery


La 1 iunie circa 180 de copii, beneficiari ai Filocaliei, au participat la sărbătoarea ”Copiii în lumea poveştilor”, care s-a desfăşurat la Complexul Turistic Costeştir.Ialoveni. Ziua întreagă ei au călătorit într-o lume de basm, plină de mister şi bucurii, de noi prietenii, jocuri şi cadouri. A fost o zi frumoasă, inundată de copii cu feţe senine, suflete triste, dar pline de zâmbete.

“E firesc ca ziua de 1 iunie să fie cea mai aşteptată de toţi copiii, căci bineînţeles- este ziua lor. Aceasta mai este ziua cînd şi maturii se detaşează de griji şi rutină, eliberează copiii din interior şi dau frîu liber emoţiilor, ziua cînd au parte de o retrospectivă frumoasă-  pot simţi din nou acele sentimente din copilărie, de libertate şi fericire pentru lucruri simple.

Anume de aceste sentimente am avut parte de ziua copiilor anul curent, în s. Costeşti, unde, împreună cu voluntarii A.O.Filocalia, am fost alături de  circa 180 de copii . Mi-aş dori atît de mult să redau cît mai firesc toată atmosfera deosebit de plăcută  din acea zi, căci a fost o zi în care cu toţii ne-am simţit copii, indiferent de vîrstă. Sigur că ambianţa extraordinară şi energia pozitivă au fost create de protagoniştii evenimentului- de copii, care ca de obicei dăruiesc zîmbete necondiţionat şi natural, aşa cum noi de obicei uităm s-o facem. Posibil că anume aceste zîmbete au alungat norii înceţoşaţi şi l-au îmblînzit pe soare să iasă. Dar cum să nu fii plăcut emoţionat cînd peste o sută de copii, se distrează atît de senin şi vesel, atît de libertin şi natural.

Anul acesta, la serbare, am avut nişte invitaţi noi. Este vorba de 16 copii din s. Speia, r. Grigoriopol. Prezenţa lor la serbare s-a datorat proiectului “Dezvoltarea abilităţilor creative şi profesionale ale copiilor din familii social vulnerabile din s. Speia, r. Grigoriopol, reieşind din experienţa acumulată de AO ”Filocalia” pe malul drept al Nistrului”, implementat în parteneriat cu AO “Надежда и будущее” cu asistenta Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, care îşi propune să contribuie la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului.
Copiii se cunoşteau deja între ei de la alte evenimente organizate în cadrul proiectului, dar de 1 iunie ei au avut ocazia să înveţe despre încredere în cel mai firesc mod pentru nişte copii – prin intermediul jocurilor.

Copiii au dat dovadă că sunt cei mai energici şi activi dintre noi toţi: s-au deghizat în preferatele personaje din poveşti, au relatat aceste poveşti şi chiar au modificat inventiv finalurile nefericite ale poveştilor în unele  fericite, ca pe urmă, să le au deseneze  cu măiestrie . Entuziasmaţi şi plini de forţe, au participat şi şi-au manifestat  talentele la concursuri artistice, unde toţi au fost bravi şi toţi învingători. Nu în ultimul rînd, au dansat şi s-au jucat energic şi noi voluntarii ne-am alăturat, molipsindu-ne şi noi de energie şi emoţii pozitive.

Au avut loc numeroase activităţi şi jocuri interesante, dar în acelaţi timp- ziua parcă atît de repede s-a spulberat, că deja venise şi momentul cînd picii trebuiau să plece, momentul în care în ochii copiilor se citea bucuria şi pe faţă radia zîmbetul, momentul cînd în aer plutea emoţiile plăcute ale zilei împlinite.

Cu gîndul că la anul ne vom distra la fel de bine cu copiii, noi voluntarii am rămas epuizaţi frumos şi realizînd că şi noi, ca şi toţi ceilalţi de altfel,  încă mai suntem copii, şi nu vom pierde acest viu sentiment din suflet”.

1 iunie 2014

Voluntara A.O.Filocalia, Peribicovschi Cristina