Print Friendly Get a PDF version of this webpage

„Adevăratul sens al vieţii este de a planta copaci, sub a cărui umbră nu te aştepţi să te aşezi.”
Nelson Henderson

Fiecare dintre noi ştie ce înseamnă fericirea. E ceva greu de obţinut şi poate deveni scopul vieţii multora dintre noi. La fel credeam şi eu. Însă nu e aşa. Găsim fericirea în fiecare zi în lucruri simple.

Sîmbătă am mers în calitate de voluntar al A.O. ”Filocalia” în satul Drăguşeni, raionul Străşeni. După vreo oră de mers am intrat într-o clasă răcoroasă din mica şcoală a satului. Acolo ne aşteptau picii şi mamele lor. Cînd am intrat am simţit asupra mea multe perechi de ochi care mă priveau curioşi şi nerăbdători.

Eu împreună cu alţi voluntari am început să împărţim donaţiile. Ce mai forfotă era în aceea clasă! Un băieţel rîdea zgomotos că a primit o maşinuţă roşie, undeva în spate se auzea glasul unuia dintre voluntari ”Aici sunt pachetele pentru copii 7-10 ani.” sau ”Măsoară şi asta!”. Fetiţele, pline de emoţii, dădeau nume păpuşilor primite.

Fiind mai mult pe post de fotograf, am prins cîteva momente care,după ce am văzut pozele, m-au făcut să cred că a face fericit pe cineva nu e atît de greu precum pare. Mi-am amintit cum toţi copiii au primit pachete cu sucuri. Nu înţelegeam de ce nu le deschideau, cu toate că observasem că sunt curioşi. Un voluntar a întrebat dacă am puteasă-i ajutăm să deschidă sucurile. Ne-au răspunstimid ”da”. Atunci am înţeles că ei zîmbeau şi erau fericiţi deoarece primise pachetele cu suc, crezînd că acele cutii erau cadoul final, nicidecum nu bănuiau că îi aşteaptă şi ceva gustos înăuntru…

După ce am făcut vizite la toate familiile din lista noastră am fost invitaţi la o cană de compot la dna Victoria, locuitoare a satului Drăguşeni. Eram istoviţi, căldura primelor zile de vară ne-a găsit nepregătiţi de caniculă. Parcă simt acum în mîina mea cana rece cu cel mai gustos compot pe care l-am băut vreodată. Mulţumesc.

Poate e banal să te bucuri de o cutie de suc acum, în epoca modernă. Însă anume epoca modernă a schimbat valorile şi a subestimat micile bucurii ale vieţii. Într-un final, lecţia primită sîmbătă în timpul plecării la Drăguşeni mi-a sugerat că fericirea e simplă. Te poţi bucura în egală măsură atît de o nouă jucărie, un dar sau de un zîmbet de copil, cît şi de o cutie de suc goală sau plină sau de o cana rece de compot.

Viorica-Valeria Ciobanu

Voluntar  AO ”Filocalia”