Print Friendly Get a PDF version of this webpage

Maratonul festiv “Primavara din sufletul copiilor”, care a fost lansat pe data de 11 aprilie şi a inclus 480 de beneficiari din 10 localităţi din Moldova, a luat sfirşit.  Joi, pe data de 19 iunie, echipa noastră a vizitat ultima destinaţie din această campanie  – s. Zgurita, r. Drochia, unde am bucurat 34 de copii din 14 familii social vulnarabile cu produse alimentare şi jucarii.

Astfel, în perioada 11 aprilie – 19 iunie am adus  multă bucurie micilor noştri beneficiari sub forma unor master-class-uri, serbări, excursii sau vizite la teatru, încheind maratonul cu distribuirea ajutoarelor umanitare la 60 de familii din 6 localităţi ale ţării. Mai jos puteţi citi mai detailat despre interesantele activităţi de care s-au bucurat beneficiarii noştri.

Copiii de la Centrul De Resurse de pe lângă Liceul Teoretic din Costeşti au fost cei care au dat startul maratonului, participând la un master – class pascal la data de 11 aprilie. Tot începând cu 11 aprilie, lucrările copiilor din atelierele de creaţie patronate de AO Filocalia au fost expuse la Cluj-Napoca, România, în cadrul Festivalului Basarabia. Clujenii au admirat micile opere de artă ale copiilor până la 13 aprilie.
Următoarea oprire în maratonul nostru a fost Easter Fair – Târgul de cadouri de Paşti de la Moldexpo care a avut loc între 16 şi 19 aprilie. Micii vizitatori au avut parte de 4 master class-uri – câte unul în fiecare zi de Târg. Pe lângă confecţionatul de decoraţiuni pascale, a felicitărilor ori a pungilor pentru cadouri, doritorii au putut asculta la data de 18 aprilie un recital de cântece pascale, susţinut de corul bisericesc “Îngeraşii” din s. Costeşti, r. Ialoveni. Colegii lor mai mari, cei de la corul “Anastasyos”, au participat la 23 aprilie la Festivalul Pascal Raional din or. Ialoveni.
O altă expoziţie la care au fost admirate şi procurate lucrările copiilor, a fost expoziţia de lucrări manuale din incinta „Casei Guvernului”, unde au fost expuse lucrări confecţionate de tineri şi copii cu dizabilităţi. Expoziţia a fost organizată de Alianţa Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi din Republica Moldova (AOPD), în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, la data de 24 aprilie.

Excursiile planificate pentru maraton au adus mult soare în sufletele beneficiarilor noştri. La data de 22 aprilie, primi 45 de copii de la Centrul Social “Sf. Filaret cel Milostiv”, au mers la Hogineşti, în vizită la meşterul popular Vasile Goncear, ca să înveţe tainele lucrului cu ceramica şi au vizitat Casa Părintească din s.Palanca, r.Calaraşi.  Alţi 20 de colegii de-ai lor de la Centru, precum şi 45 de copii din s. Speia, r. Grigoriopol, au avut parte de aceeaşi experienţă interesantă la data de 1 mai. Mănăstirea Frumoasa a fost obiectivul turistic ce a fost vizitat în luna mai de restul 45 de copii de la Centrul Social “Sf. Filaret cel Milostiv”.

Pe data de 30 aprilie în s. Speia, r. Grigoriopol, a avut loc deschiderea festiva a celor  3 ateliere noi: atelier de croitorie, lemnărie şi atelier de arta decorativă. Şi  25 de micuţi din clasele primare din s. Coşniţa, r. Dubăsari, au vizionat spectacol ”Cenuşereasă” la teatru Luceafărul.

22 mai a fost o dată specială pentru AO Filocalia, deoarece este hramul în s. Costeşti, r. Ialoveni. In acea zi oamenii din sat au venit la biserică nu doar pentru serviciul divin, ci şi pentru a admira lucrările copiilor de la Centrul “Sf. Filaret cel Milostiv”.
Şi fiindcă am dorit să aducem primăvara în sufletul tuturor copiilor, la data de 17 aprilie am mers cu daruri şi cu un master-class la deţinuţii minori de la Penitenciarul nr. 10 Goian.

Iar de ziua internaţională a copiilor, la data de 1 iunie am organizat o mare sărbătoare pe malul lacului din s. Costeşti, r. Ialoveni. Peste 180 de copii din Calarasi, Speia, Costeşti şi Chişinău au sărbătorit copilăria prin jocuri, cântece, dansuri şi master-class-uri.

Maratonul Festiv s-a încheiat cu  Campania caritabilă  “Un destin colorat de tine”, în cadrul căreia am oferit pachete cu produse alimentare şi igienice la 60 de familii din 6 localităţi ale ţării.
Astfel, cu ajutorul voluntarilor şi donatorilor noştri, am incheiat cu success campania noastră de primăvară, care a inclus 480 de beneficiari in 10 localităţi din Moldova.