Print Friendly Get a PDF version of this webpage

Dumincă, 24 august 2014, în Casa de Cultură din s. Speia, r. Grigoriopol răsuna muzica şi aplauzele sătenilor. Acest fapt s-a datorat desfăşurării pentru prima dată a Campaniei „Ajută clopoţelul să sune pentru fiecare copil” în Stânga Nistrului.

Din 2013, Asociaţiile „ AO Filocalia” şi „Надежда и будущее” din satul Speia, cu asistenţa financiară a Uniunii Europene şi PNUD în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, realizează  împreună proiectul „Încredere prin educaţie”. Din această colaborare s-a născut ideea de a include şi satul Speia în Campania „Ajută clopoţelul să sune pentru fiecare copil”.

Astfel, copiii beneficiari ai proiectului, precum şi echipa de voluntari din Speia, cu sprijinul voluntarilor „Filocalia”, au pregătit din timp afişele, invitaţiile, boxele pentru donaţii, numere artistice de zile mari şi costumele celor mai îndrăgite personaje de poveste. Pentru a avea o mai bună imagine a unui eveniment desfăşurat în cadrul acestei Campanii, 4 tineri voluntari din s. Speia au participat la 17 august la acţiunea organizată de Asociaţie în Grădina publică „Ştefan cel Mare”.

În cadrul evenimentului beneficiarii celor 3 ateliere din sat au demonstrat tuturor doritorilor îndeletnicirile practicate de 2 ori pe săptămână: sculptatul în lemn, cusutul şi crearea obiectelor decorative. Oamenii din sat au putut chiar procura mici suvenire.

Noi, cei de la Filocalia, nu am mers cu mâinile goale la acest eveniment. Dat fiind faptul că scopul Campaniei este de a ajuta cât mai muţi copii din familii social vulnerabile să meargă la şcoală, am pregătit câte un ghiozdan plin cu toate rechizitele necesare pentru cei 5 copiii din s. Speia care vor merge anul acesta în clasa I.

Şi mai mare a fost bucuria copiilor prezenţi atunci când au văzut că voluntarele „AO Filocalia” le pot picta pe faţă cele mai originale ornamente şi-i pot transforma în personajele de desene animate favorite. Iar datorită unui sponsor generos din sat, toţi cei prezenţi au avut parte de îngheţată.

Este o mare bucurie pentru „AO Filocalia” că „Ajută clopoţelul să sune pentru fiecare copil” a contribuit la consolidarea prieteniei şi încrederii între oamenii de pe cele 2 maluri ale Nistrului. Acţiunea a fost un succes şi la sfârşitul zilei în boxele de donaţie s-au strâns aproximativ 2000 de ruble. În plus, oamenii au mai donat rechizite şcolare şi îmbrăcăminte. Urmează ca în viitorul apropiat voluntarii din Speia să pregătească ghiozdanele şi coletele cu haine să le distribuie copiilor din familii social vulnerabile din sat.