Print Friendly Get a PDF version of this webpage

În perioada 01 august – 6 septembrie 2014, Asociaţia Obştească „FILOCALIA” a desfășurat Campania de colectare a rechizitelor școlare “Ajută clopoțelul să sune pentru fiecare copil”, care reprezintă încă un pas pe care asociația noastră l-a făcut pentru a preveni abandonul şcolar şi pentru reintegrarea educaţională şi socială a copiilor. Am planificat să acordăm ajutoare pentru 250 de copii din familii dezavantajate din Chişinău şi din mai multe localităţi rurale ale țării, dar s-a reuşit şcolarizarea a 347 de elevi. Beneficiarii acestui an au fost: 20 copiii din or. Călărași, 80 copii din s. Hârbovăț, r. Călărași, 40 copii din regiunea Comrat, 3 copii din or. Taraclia, 18 din s. Drăguşeni, r. Străşeni, 15 copii din s. Coşniţa, r. Dubăsari, 30 copii din s. Speia, r. Grigoriopol, 27 din s. Grozeşti, r. Nisporeni, 34 copii din s.Costești, r. Ialoveni, 32 din s. Cotiujenii Mari, r. Șoldănești, 48 copii din mun.Chișinău.
Nu ne-am fi putut imagina succesul Campaniei fără implicarea plină de dăruire a echipei de voluntari ai „Filocalia”, care și-au oferit inimile copiilor dezavantajaţi. În total, la proiect au participat 35 de voluntari, care și-au adus aportul la colectarea ajutoarelor. Deosebit de activi au fost Corina Erșov, Natalia și Ecaterina Luca, Cristina Moloman, Valeria Mironov, Lidia Bivol, Alina Bortă și mulți alți voluntari ai asociaţiei, care în perioda campaniei date, împreună cu prietenii și colegii lor, n-au obosit să aducă noi și noi ajutoare.
Pe data de 17 august, “AO Filocalia”, în cooperare cu Biroul pentru Relații cu Diaspora (BDR), a organizat un eveniment de divertisment în Parcul „Ștefan cel Mare”. Evenimentul a avut ca scop colectarea donațiilor în bani și rechizite școlare pentru 250 de copii nevoiași din Moldova. În pofida timpului ploios, cu ajutorul voluntarilor noștri și al oamenilor cu suflet mare, am reușit să colectăm fonduri și rechizite școlare care i-au ajutat pe micii noștri beneficiari să meargă la școală.
La 24 august 2014, la Casa de Cultură din s. Speia, r. Grigoriopol, răsuna muzica şi aplauzele sătenilor, în legătură cu desfăşurarea – pentru prima dată – a Campaniei „Ajută clopoţelul să sune pentru fiecare copil” în stânga Nistrului. Este o mare bucurie pentru AO “Filocalia” că această campanie a contribuit la consolidarea prieteniei şi încrederii între oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului. Acţiunea a fost un succes şi la sfârşitul zilei, în boxele de donaţie, s-au strâns aproximativ 2000 de ruble. În plus, oamenii au donat rechizite şcolare şi îmbrăcăminte.
La 29 august, echipa AO “Filocalia” a fost învitată de Biroul pentru Relații cu Diaspora la Orășelul Diasporei, care a fost instalat în scuarul Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, iar la 30 august am participat la Festivalul Diasporei, care s-a desfășurat la Complexul etno-cultural “Vatra”. Aceste evenemente au avut loc în cadrul Zilelor Diasporei la Chişinău (28-30 august). Am participat cu o expoziție de fotografii, expoziție cu vânzare a lucrărilor cofecționate de copii, de face painting, master-classuri. În așa fel am reușit să atragem atenția comunității la problemele societatii. Ca urmare, a fost adunată suma de 2600 lei.
În perioada 20 august – 6 septembrie 2014, echipa AO „Filocalia”, împreună cu cei mai activi voluntari, încărcaţi cu rechizite şcolare destinate copiilor din familii social vulnerabile, a întreprins o serie de deplasări în localităţile Moldovei. Primul punct de distinație a fost satul Cotiujenii Mari, r. Șoldănești. Voluntarii noștri din localitate, Alexei și Mihaela Ursachi, ne-au așteptat în fața Casei de Cultură. Împreună am reușit să repartizăm rechizite școlare celor 32 de copii nevoiași.
A doua destinaţie a fost satul Grozești, r. Nisporeni. Aici, la Primaria satului s-au adunat cei 17 copii de vârstă şcolară, care au primit rucsacuri şi rechizite pentru anul şcolar 2014–2015. Voluntarii au fost răsplătiți cu flori din grădinile copiilor.
De neuitat a fost călătoria în UTA Găgăuzia. Am vizitat or. Comrat, satele Chirsovo, Congaz, Copceac și or. Taraclia, unde am oferit celor 43 de copii din 12 familii cu mulți copii și familii vulnerabile colete cu produse alimentare, rechizite școlare, hăinuțe și jucării.
La 6 septembrie2014, Campania a luat sfârşit prin întâlnirea cu bunii noştri prieteni de la Internatul din Hârbovăţ. 80 de copii au primit rechizite şcolare, dulciuri şi jucării adunate cu ajutorul frumoasei contribuţii din partea mirilor Eugen Targon şi Marcela Farâmă, a lui Denis Horneţ şi a lui Marco Kull, originar din Elveţia.
Toate aceste realizări au fost posibile datorită oamenilor cu inimă mare și partenerilor fideli ai AO “Filocalia”, care au contribuit la implementarea şi buna desfăşurare a acestei campanii:
Biserica ”Sf. Dumitru“, or. Chișinău, protoiereu Pavel Borșevschi
Biserica ”Sf. Nicolae”, comuna Costești, r. Ialoveni, protoiereu Vasile Ciobanu
Biserica ”Întâmpinarea Domnului”, or. Chișinau, protoiereu Octavian Moșin
Primăria municipiului Chișinău, primar general dl Dorin Chirtoacă
Biroul pentru Relaţii cu Diaspora, sef BRD dl Victor Lutenco
Calancea Corneliu
Familia dlui Ion Sulă, comuna Costești, r. Ialoveni
Xenia Siminciuc
Mariana Cojan, ADVIT Moldova
Echipa dj.md
EL Radu și echipa sa de interpreţi
Eugen Targon & Marcela Farâmă
Denis Horneț
Cristina Ciobanu & Dumitru Gușilo
Bogdan Ciobanu & Alina Loboda
Marco Kull, Elveţia
Asociaţia Obştească „FILOCALIA” le aduce sincere mulţumiri pentru aportul semnificativ la susţinerea copiilor aflaţi în dificultate și apreciază parteneriatul lor ca o contribuție majoră în desfășurarea activității de binefacere întru prosperarea copiilor. Sperăm ca această frumoasă tradiţie să fie continuată şi în anii viitori cu ajutorul implicării active a societăţii.