Print Friendly Get a PDF version of this webpage

Foarte mulți oameni din întreaga lume își dedică timpul, cunostințele, energia și talentul unor cauze nobile, luând inițiative în folosul comunității. Voluntarii internaționali pot activa într-un domeniu preferat în beneficiul persoanelor vulnerabile, contribuind astfel la imbunătățirea nivelului de educație, la dezvoltarea socială din anumite țări și la schimbul cultural dintre țări. Ne bucurăm că mulți dintre ei aleg Republica Moldova ca destinație și câmp de activitate.

Primul contact al Asociației ”Filocalia” cu volunarii internaționali a avut loc în vara anului 2012, în cadrul Campaniei ,,Ajută clopoțelul să sune pentru fiecare copil”, ediția II, când câțiva voluntari internaționali, împreuna cu voluntarii asociației noastre, au organizat un program festiv pentru beneficiarii acestei campanii. Pe parcursul activităților desfășurate, am fost nespus de bucuroși să-i avem alături pe voluntarii foarte activi din Anglia, Slovacia, Grecia, Germania, Spania, Bolivia, Belgia, Polonia, Japonia.

După părerea voluntarilor care au pășit pragul AO ”Filocalia”, oportunitatea de a activa ca voluntar internațional aduce beneficii pentru fiecare persoană în parte. Joanna Czerniak, o frumoasă domnișoară din Polonia, a fost foarte bucuroasă de experiența acumulată alături de echipa ”Filocaliei” timp de două luni, menționând că, dacă va mai avea oportunitatea să se întoarcă în Republica Moldova, o va face cu mare plăcere.

În țara noastră Joanna a activat în beneficul copiilor din familii social vulnerbile, în cadrul a două acțiuni foarte importante. Chiar din primele zile ea a fost prezentă la Tabăra de vară organizată pentru 32 de copii, unde a luat parte la activități cu scop atât educativ, cât și distractiv pentru beneficiarii noștri. Apoi s-a implicat cu multă dăruire de sine în Campania ,,Ajută clopoțelul să sune pentru fiecare copil”, ediția IV, fiind alături de noi în deplasarea spre Comrat, unde am evaluat impreună situațiile familiior beneficiare. Joanna ne-a ajutat la confecționarea invitațiilor, la confecționarea boxelor de colectare, a participat la eveniment costumată în Pinocchio, apoi ni s-a alăturat la pregătirea și repartizarea coletelor copiilor-beneficiari.

Despre aceste experiențe Joanna marturisește: ”Consider că serviciul internațional de voluntariat este o oportunitate foarte bună în viața fiecăruia. Putem să cunoaștem oameni noi, o cultură nouă, să fim mai siguri pe noi – cea mai bună experiență. Le mulțumesc la toți pentru toate. Aceste două luni au fost extraordinare! Sunt fericită că am fost aici”.

AO ”Filocalia” îi primește oricând cu brațele deschise pe toți cei care doresc să-și desfășoare activitatea în cadrul organizației noastre și să-și dezvolte capacitățile de voluntariat.