Print Friendly Get a PDF version of this webpage

Centrul Social pentru copii și tineret “Sf. Filaret cel Milostiv” din com. Costești, r. Ialoveni a deschis ușa pentru încă un atelier – atelierul de ceramică, al cărui profesor este unul dintre primii beneficiari si voluntari ai AO ‘’Filocalia’’ –  Alexei Luca. Lecțiile se petrec de câteva ori pe săptămână, timp în care, circa 20 de copii învață această îndeletnicire. Micii maieștri în arta ceramicii pregătesc atât obiecte utile pentru gospodărie, cât și obiecte decorative, pornind de la tradițiile vechi, combinîndu-le cu tendinţele moderne, și  în final creând articole interesante, unice și plăcute ochiului.

La câteva saptamâni de la deschiderea atelierului de ceramică, copiii au fost intr-o excursie la ,,Casa Olarului’’,  unde își desfăşoară activitatea vestitul meșter popular Vasile Goncear din s.Hoginești, r. Călărași  și la ,,Casa Părintească’’ din s. Palanca, r.Călărași, unde copii şi tinerii și-au aprofundat cunoștințele despre  ceea ce înseamnă  ceramica și au aflat informații despre această îndeletnicire populară și despre tradițiile străvechi.

In fiecre săptămână, în zilele de sâmbătă și duminică, copiii frecventează cu mare plăcere noul atelier, creând obiecte inedite. Rezultatele au fost văzute încă din primele săptămâni, în care copiii au fost entuziasmați să învețe această artă. Mulți dintre beneficiarii acestui atelier speră că vor deveni adevarați maieștri în arta prelucrării lutului.

În primele săptămâni de activitate, atelierul de ceramică a fost vizitat de oaspeţi curioşi veniţi din Germania şi Elveţia pentru a cunoaşte din interior acest frumos meleag plin de tradiţii,obiceiuri şi oportunităţi pentru dezvoltare a ramurei turismului rural. Oaspeţii au rămas profund impresionaţi. Iată ce ne-a spus unul dintre ei, Daniel Zuberbuhler : « Am văzut şi în ţara mea de baştină –Elveţia, obiecte din ceramică, dar niciodată nu am văzut acest minunat proces de prelucrare a lutului în atelier. Acest loc te inspiră şi faptul că în Moldova se promovează astfel de activităţi în rândul tinerei generaţii este foarte lăudabil, mai ales în contextul progresului caracteristic perioadei moderne. »

Prin prisma celor care continuă  tradițiile străbune, multe meşteşuguri vechi  care au fost caracteristice poporului nostru, astăzi au devenit  îndeletniciri artistice. In zilele noastre obiectele din ceramică sunt practic cel mai popular suvenir moldovenesc de o mare importanta culturală, care trebuie păstrat şi promovat.

Arta ceramicii nu este doar o simplă ocupație, dar reprezintă o împletire uluitoare şi complexă, o urzeală de tradiții continue, în care creatorul depune silință si dragoste pentru a realiza ceva unic si frumos. Noul atelier oferă oportunitate pentru orice doritor interest de acestă îndeletnicire.