Print Friendly Get a PDF version of this webpage

La început de 2015 ne amintim cu drag de realizările noastre din anul 2014. Cu siguranță una dintre cele mai importante a fost implementarea în parteneriat cu AO “Надежда и будущее” a proiectului ″Încredere prin educație!″. Acest fapt a fost posibil  cu asistenta Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, care îşi propune să contribuie la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului.

Viziunea proiectului nostru a fost de a promova încrederea între tinerii de pe cele 2 maluri prin intermediul educaţiei: profesionale, civice şi culturale.

În domeniul educaţiei profesionale, cea mai mare realizarea a fost echiparea şi funcţionarea a trei ateliere de creație în cadrul şcolii din s. Speia: de lemnărie, croitorie şi artă decorativă. În ateliere au fost confecţionate peste 600 de lucrări. De asemenea, au fost organizate 11 master-class-uri cu diferite tematici pentru elevi şi profesori. Acestea au fost ţinute de profesori din Dreapta Nistrului, dar şi de foşti beneficiari, actuali voluntari sau/şi profesori din alte ateliere patronate de AO Filocalia. În cadrul acestor seminarii instructive, copiii au confecţionat peste 250 de lucrări, printre care: cizmuliţe decorative de Crăciun, cărţi poştale din carton colorat, brăţări din panglică, Mărţişoare, coşuleţe decorative cu tematică pascală, cărţi poştale pictate pe peliculă, vitralii, perniţe pentru ace, şorţuri de bucătărie şi lucrări sculptate în lemn.

Educaţia civică a fost cultivată prin intermediul training-ului “Voluntar prin implicare – ajutor la schimbare”, care a avut loc la 21 decembrie în Chişinău, la care au participat 33 de tineri de pe ambele maluri (10 băieţi şi 23 fete). Rezultatele acestui trening, precum şi interacţiunea cu voluntarii AO Filocalia s-a materializat în desfăşurarea în exclusivitate a Campaniei „Ajută clopoţelul să sune pentru fiecare copil” şi în Stânga Nistrului. Voluntarii au reuşit să mobilizeze comunitatea şi să colecteze 2000 de ruble, îmbrăcăminte şi încălţăminte care a contribuit la şcolarizarea a 20 de copii din familii social vulnerabile din sat.

În ceea ce vizează educaţia culturală, împreună cu partenerii şi copiii din Speia, am organizat o şezătoare prezentând obiceiurile de iarnă la care au participat 28 de fete şi 15 băieţi de pe ambele maluri ale Nistrului. 45 de copiii (25 fete şi 20 băieți) au mers la un spectacol de teatru în Chişinău sau au discutat despre importanţa Mărţişorului. De asemenea, cei 45 de beneficiari direcţi ai proiectului au mers la 1 mai împreună cu alţi 45 de copii de pe Malul Drept al Nistrului într-o excursie la Casa Olarului din s. Hogineşti şi Mănăstirea Frumoasă, r. Călăraşi.

Colaborarea cu partenerii din Stânga Nistrului a depăşit cadrul proiectului și a reprezentat o experiență unică pentru toți cei implicați. Prietenia şi încrederea construită pe durata anului 2014 ne oferă certitudinea că vor mai fi realizate multe lucruri frumoase împreună și în 2015.