Print Friendly Get a PDF version of this webpage

Sărbătorile de iarnă au, printre altele, și menirea de a face oamenii mai fericiţi, dar şi mai receptivi la nevoile altora. La fel ca și în anii precedenți, AO „Filocalia” , pornind de la ideea că de sărbători fiecare ființă are dreptul să fie fericită, a inițiat Campania caritabilă „Fii solidar cu Moş Crăciun”,  în speranţa de a bucura şi de această dată cât mai multe persoane nevoiașe. Campania dată are ca scop să ajute persoanele socialmente vulnerabile, însă totodată, prin dezvoltarea conceptului „Dar din dar”, să amintească celor care nu duc lipsuri că există și oameni care au nevoie de susținere. Am reuşit chiar mai multe activități decât ne-am propus iniţial. Astfel, beneficiarii Campaniei fiind 321 copii, 20 batrâni și 40 familii nevoiașe din următoarele localități: Sângera, or. Orhei, or. Strășeni, com. Costeşti, r. Ialoveni; or. Călărași, s. Drăguşeni, r. Străşeni; s. Cotiujenii Mari, r. Şoldăneşti.

Campania a fost lansată la data de 25.11.2014 și chiar din primele zile au fost aduse donații. În acest an, prima noastră rază de speranță a fost un om cu sufletul mare, care este alături de noi în fiecare campanie desfășurată – dl Corneliu Calancea. Am planificat să participăm la două târguri la Centrul expozițional ,,MOLDEXPO” și în rețeaua naţională de magazine ”LINELLA”. Suntem extrem de bucuroși că în această campanie alături de noi au fost și câteva licee, care au făcut donații de haine, jucării, dulciuri, rechizite ș.a.

De la începutul lunii decembrie, o parte din voluntarii ,,Filocaliei’’ au pornit prin satele Moldovei, costumați și încărcaţi cu dulciuri, jucării, dar şi cu cele adunate de la oameni de bună credinţă, iar alți voluntari și copii de la Centrul ,,Sf. Filaret cel Milostiv”, s. Costești, și-au ocupat timpul cu confecționarea și pregătirea lucrărilor pentru comercializare la Târgul de Crăciun, desfășurat la ,,MOLDEXPO” în perioada 19–28 decembrie, și în rețeaua”LINELLA”, între 20 și 30 decembrie, unde s-au colectat 4.787 lei.

În perioada 25 noiembrie 2014 – 10 ianuarie 2015, împreună cu devotaţii voluntari ai organizaţiei şi sponsorii Campaniei, am reuşit să aducem spiritul sărbătorilor de iarnă și multe zâmbete mai multor beneficiari. Astfel, 60 de copii au participat la un matineu şi la un spectacol minunat – ”Frumoasa adormită’’, după Charles Pierrot, la Teatrul ”Luceafărul” din capitală; alţi 100 de beneficiari (de la Centrul de plasament din Călăraşi, Centrul social „Casa speranţei” din Coşniţa, Dubăsari, și Centrul de resurse din s. Costești, Ialoveni) s-au bucurat de cadouri cu dulci, jucării, rechizite şi au dansat şi colindat într-o minunată scenetă, montată de ei împreună cu voluntarii „Filocaliei” costumați în personajele din basmele preferate ale copiilor. Totodata, 30 de minori din penitenciarul nr. 10 din localitatea Goiana au realizat o activitate interesantă, confecționând felicitări de Crăciun pentru părinți și persoanele dragi, după care au primit daruri.

Și pentru că nimic nu e mai frumos ca un zâmbet de batrân care se bucură de o vorbă caldă și o mângâiere, nu au fost uitați nici 20 de vârstnici din s. Coşniţa, Dubăsari, și din s. Costești, Ialoveni, primind în dar de sărbători produse de primă necesitate. De asemenea, mai multe familii cu mulţi copii au primit pachete cu produse alimentare şi igienice, iar fiecare copil s-a ales cu câte o cutie de bomboane şi jucării de la Moşul cel darnic.

Aducem deosebite mulțumiri persoanelor juridice pentru colaborare şi sprijin: reţeaua naţională de magazine ”LINELLA”; Centrul expoziţional ”MOLDEXPO”; biserica „Sf. Nicolae” din s. Costeşti, r. Ialoveni; Compania ”Debtcollection INCASSO”, Brutăria ”Oxmarpan” SRL, s. Costești, Ialoveni; Compania ,,SC Calivana Inc SRL” pentru donația de 200 căciulițe din blană pentru fete.

Ne-au susținut și mulți oameni de bună credință, cărora le mulțumim din suflet pentru implicare: Lidia Bivol, Galina Midoni, Cristina şi Bogdan Ciobanu. De asemenea, aducem mari mulțumiri Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu” din capitală, în care s-au colectat donații sub formă de jucării, rechizite, hăinuțe și dulciuri pentru 50 de cadouri; Liceului Teoretic Costești, care ne-a găzduit și a făcut posibilă comercializarea lucrărilor în cadrul Târgului de Crăciun; Liceului Teoretic ,,Vasile Vasilache” din mun. Chișinău și Liceului Teoretic ,,Olimp”, s. Costești, Ialoveni, pentru donația de produse alimentare, jucării și hăinuțe. Le suntem profund recunoscători pentru aportul adus și suntem extrem de bucuroși că elevii sunt gata să ajute alți copii, mai triști ca ei. Voluntarii noştri, de asemenea, au contribuit cu donaţii de haine, jucării,fructe, produse alimentare etc.

Sperăm ca astfel de campanii să devină un obicei în societatea noastră şi tot mai mulţi oameni să se implice în ajutorarea celor care cred în magia frumoaselor sărbători de iarnă şi a Naşterii Domnului.