Print Friendly Get a PDF version of this webpage

Scopul: Promovarea înţelegerii între tinerii de    pe cele două maluri ale Nistrului prin intermediul  educaţiei.

Beneficiari direcţi: 45 de copiii din familii social vulnerabile din s. Speia, r. Grigoriopol

Perioada de desfăşurare: 11.11.2013-10.11.2014

Scurtă descriere şi activităţi desfăşurate. Unul dintre succesele înregistrate în anul 2013 a fost ini-ţierea acestui Proiect în parteneriat cu Asociaţia Obştească “Надежда и будущее” din s. Speia, r. Grigoriopol, cu susţinerea financiară a Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

Proiectul presupune că în şcoala medie din s. Speia, r. Grigoriopol, au fost amenajate 3 ateliere (lemnărie, croitorie şi artă decorativă), ai căror beneficiari sunt nu doar cei 45 de copii din familii social vulnerabile din sat, ci toți cei aproape 200 de elevi. Toate activităţile urmează să aibă loc în strânsă colaborare cu profesorii, voluntarii şi beneficiarii din atelierele patronate de AO ”Filocalia” de pe malul drept al Nistrului, în Proiect fiind prevăzute şi trai-ninguri de pregătire profesională, participări la târguri şi expoziţii, spectacole de teatru şi excursii.

Viziunea Proiectului nostru a fost de a promova încrederea între tinerii de pe cele 2 maluri prin intermediul educaţiei profesionale, civice şi culturale.

În domeniul educaţiei profesionale, cea mai mare realizare a fost echiparea şi funcţionarea a trei ateliere de creație în cadrul şcolii din s. Speia: de lemnărie, croitorie şi artă decorativă. În ateliere au fost confecţionate peste 600 de lucrări.

De asemenea, au fost organizate 11 master-classuri cu diferite tematici pentru elevi şi profesori. Acestea au fost ţinute de profesori din dreapta Nistrului, dar şi de foşti beneficiari, actuali voluntari sau/şi profesori din alte ateliere patronate de AO ”Filocalia”. În cadrul acestor seminarii instructive, copiii au confecţionat peste 250 de lucrări, printre care: cizmuliţe decorative de Crăciun, cărţi poştale din carton colorat, brăţări din panglică, mărţişoare, coşuleţe decorative cu tematică pascală, cărţi poştale pictate pe peliculă, vitralii, perniţe pentru ace, şorţuri de bucătărie şi lucrări sculptate în lemn.

Rezultate: Colaborarea de până acum cu cei de la AO “Надежда и будущее” a fost una frumoasă şi fructuoasă. Sperăm ca activităţile comune şi bucuria ce o aduc acestea să înlăture prejudecăţile şi barierele existente între copiii şi tinerii de pe cele două maluri ale Nistrului şi ca prietenia dintre noi să dureze încă mult timp de acum înainte.