Print Friendly Get a PDF version of this webpage

În perioada 1 august – 15 septembrie 2015, Asociaţia Obştească „FILOCALIA” a desfășurat Campania de colectare a rechizitelor școlare “Ajută clopoțelul să sune pentru fiecare copil”, ce reprezintă încă un pas pe care asociația noastră l-a făcut pentru a preveni abandonul şcolar şi pentru reintegrarea educaţională şi socială a copiilor. În cadrul acestei campanii s-a reușit școlarizarea a 208 copiii din familii dezavantajate din Chişinău şi din mai multe localităţi rurale ale republicii. Beneficiarii acestui an au fost: 26 copiii din or. Sângera, 26 copiii din s. Grozești, r. Nisporeni, 45 copii din regiunea Comrat, 15 copii din s. Chirsovo, 25 din s. Congaz, 10 copii din s. Coşniţa, r. Dubăsari, 55 din s. Costești, r. Ialoveni, 6 copiii din s.Temeleuți, r. Florești.

Nu ne-am fi putut imagina succesul campaniei fără implicarea plină de dăruire a echipei de voluntari ai „Filocaliei”, care și-au oferit căldura inimilor copiilor dezavantajaţi. În total, la campanie au participat 30 de voluntari, care și-au adus aportul la colectarea ajutoarelor, fiind deosebit de activi.

Pe data de 19 august, AO “Filocalia”, în cooperare cu Primăria mun. Comrat și AO ”VESTA”, a organizat un eveniment de divertisment în Parcul central din or. Comrat. Evenimentul a avut ca scop colectarea donațiilor în bani și rechizite școlare pentru 85 de copii nevoiași din UTA Găgăuzia. Voluntarii ”Filocaliei” au realizat impreună cu copiii-beneficiari master classuri, iar fiecare copil doritor a fost pictat pe față cu desenul preferat. La final i-am oferit fiecărui copil rechizite şcolare și dulciuri, astfel încât 45 de elevi vor merge la școală cu zâmbete pe buze. În pofida timpului ploios, acţiunea a fost un succes.

La 30 august, în satul Costesti, r. Ialoveni, a sunat în doua locuri clopoțelul vestitor al noului an școlar: la biserica ”Sfântul Nicolae”, unde 10 copii nevoiași au primit rechizite școlare, și în centrul satului, unde a fost organizată o frumoasă sărbătoare cu ocazia evenimentului anual ”Limba noastră cea română”. La eveniment au fost chemați încă 30 de copii-beneficiari, care, pe lânga faptul că au primit rechizite și dulciuri, au fost implicați și în activități creative – master classuri, pictură pe față și o lucrare comună: Copacul Școlarului.

În perioada 15 august – 15 septembrie 2015, echipa AO „Filocalia”, împreună cu cei mai activi voluntari, încărcaţi cu rechizite şcolare destinate copiilor din familii social vulnerabile, a întreprins o serie de deplasări în localităţile Moldovei. Primele puncte de destinație au fost or. Comrat și satele Chirsovo, Congaz, unde am oferit celor 85 de copii din familii cu mulți copii și familii vulnerabile colete cu rechizite școlare și dulciuri.

A doua destinaţie a fost s. Grozești, r. Nisporeni. Aici, la Primaria satului s-au adunat 26 copii de vârstă şcolară, care au primit rucsacuri şi rechizite pentru anul şcolar 2015–2016. Voluntarii au fost răsplătiți cu flori din grădinile copiilor și cu o diplomă de gratitudine din partea primarului.

De neuitat a fost călătoria în s. Temeleuți, r. Florești, unde am vizitat familia Iustinei Munteanu – mamă văduvă care crește de una singură 8 copilași. Împreună cu voluntarii, am oferit acestei familii colete cu produse alimentare, rechizite școlare, hăinuțe și jucării.

Chiar în prima zi a anului școlar, AO ”Filocalia” a fost alături de copiii social vulnerabili din or. Sângera, cărora le-au fost împarțite rechizite școlare, produse alimentare și hăinuțe.

Finalizarea campaniei a fost marcată de repartizarea rechizitelor și ghiozdanelor la 25 de copii de la Centrul de resurse din s. Costești, r. Ialoveni, și la 10 copii din s. Coșnița, r. Dubăsari, donații adunate cu ajutorul frumoasei contribuţii din partea părintelui Victor Budeanu și Comunității Ortodoxe din Monfalcone, Italia.

Toate aceste realizări au fost posibile datorită oamenilor cu inimă mare și partenerilor fideli ai AO “Filocalia”, care au contribuit la organizarea şi buna desfăşurare a acestei campanii:

 • Biserica ”Sf. Nicolae”, s. Costești, r. Ialoveni, protoiereu Vasile Ciobanu
 • Calancea Corneliu
 • Comunitatea Ortodoxă din Monfalcone, Italia, părintele Victor Budeanu
 • Centrul Homeopatic ”Hahnemann”, director Ludmila Izverschi
 • Primăria s.Costești, dna Natalia Petrea
 • Primăria mun. Comrat
 • Primăria s. Chirsovo
 • Primăria s. Congaz
 • AO ”VESTA”
 • AEJ BOTNA
 • SRL ”GRIMION-AGRO COM”, dl Grigore Ursu
 • Cristina Ciobanu & Dumitru Gușilo
 • Bogdan Ciobanu & Alina Loboda
 • Erșov Corina
 • Mircea Marusic
 • Minzu Nadejda
 • Alexandru Pitei
 • Familia Ghelburg
 • Alexei & Elena Moraru
 • Lilea Mereacre

 

Asociaţia Obştească „FILOCALIA” le aduce tuturor sincere mulţumiri pentru aportul semnificativ la susţinerea copiilor aflaţi în dificultate și apreciază parteneriatul lor ca o contribuție majoră în desfășurarea activității de binefacere întru prosperarea copiilor. Sperăm ca această frumoasă tradiţie să fie continuată şi în anii viitori cu ajutorul implicării active a societăţii.