Print Friendly Get a PDF version of this webpage

La data de 20 iulie şi-a ridicat pânzele ”Corabia prieteniei”, în care s-au îmbarcat 47 de ”marinari” dornici de frumoase aventuri. Tabăra de vară, organizată de AO „Filocalia” pentru copii din familii social vulnerabile de pe ambele maluri ale Nistrului, a început cu succes. Tabăra a fost desfășurată cu ajutorul a 10 voluntari devotați. În prima zi, proba prieteniei a fost trecută cu brio. Jocuri de cunoaștere, împărțirea pe echipe și primele interacțiuni între copii ne-au făcut să avem încredere într-un bun start.

Ziua a doua în tabăra de vara “Corabia prieteniei– în lumea frumosului” a fost una interesantă şi plină de competitivitate. Această zi a fost dedicată subiectului reciclării şi copiii au fost informaţi despre faptul cum să trăiască într-o lume mai curată. Pe lângă informaţia teoretică, ei au avut ocazia să participe la un concurs de colectare de deşeuri, au primit premii dulci şi au învăţat de la Natalia Luca, voluntara „Filocaliei”, cum să confecţioneze decoraţiuni din sticle reciclate.

Ziua a treia a taberei prieteniei a fost plină de zâmbete şi emoţii pozitive. Ziua a fost dedicată “frumosului”. Copii au discutat despre bunele maniere, despre frumosul din exteriorul şi din interiorul nostru, au creat o lucrare comuna cu tematica “Ce este frumosul pentru mine”, fiind repartizaţi pe echipe, au jucat jocuri care i-au entuziasmat şi i-au făcut să devină mai prietenoşi. Această zi a fost încununată cu un şir de scenete despre bunătate şi toleranţă. Copiii, ajutaţi de voluntari, au dat dovadă de multă creativitate. Nu au lipsit bazinul de înot şi discoteca, care i-au făcut pe copii să fie mereu în mişcare.

Ziua a patra a taberei noastre a fost una absolut speciala – “Ziua teatrului”. Copiii au avut trei invitaţi speciali, care i-au impresionat prin tot ce le-au povestit şi i-au întrebat. Prima invitată a fost Elena Casapciuc, absolventă a USM, Facultatea de Matematica şi Informatica şi Facultatea de Arte Frumoase, specialitatea „Măiestrie actoricească şi regie”. Al doilea invitat a fost vestitul jurnalist şi om de teatru Constantin Cheianu, iar al treilea – controversatul Ronin Terente, care a impresionat copiii prin multitudinea de activităţi pe care le desfăşoară, dar şi prin scenele comice pe care le-a improvizat. Această zi nu putea să se termine decât cu nişte reprezentaţii pline de ingeniozitate, pe care copiii-beneficiari, ajutaţi de voluntari, le-au pregătit şi le-au prezentat sub forma de scenete, descriind diverse ţări ale lumii şi obiceiurile acestora. A fost cu siguranţă o zi de neuitat pentru toţi cei prezenţi la tabăra „Filocaliei”.

Atunci când te cufunzi în lumea artei, simţi cum totul în jur devine mai intens. Aşa a fost şi ziua dedicată artei la tabăra prieteniei. Lia Mura a fost cea care le-a povestit tinerilor despre motivaţie şi despre AISEC. Dar bucuria mare a tuturor au fost minunatele picturi cu henna, pe care Lia le-a aplicat copiilor. Au urmat jocurile de echipă în aceasta zi însorită. Apoi, pictorul Radu Dumbrava, un bun prieten şi voluntar al “Filocaliei”, a realizat cu copiii un mare şi colorat desen “Corabia prieteniei” pe unul dintre pereţii taberei. Această zi plină de evenimente artistice s-a încheiat cu un concurs important, în care a fost ales MISTER TABĂRĂ 2016, Mister inteligenţă, Mister creativitate şi chiar Mister zâmbet. Ne-a bucurat enorm susţinerea echipelor de băieţi şi aşteptam cu nerăbdare următoarea zi, pentru a vedea cine va lua trofeul de MISS TABĂRĂ 2016.

La 25 iulie ne-am deplasat imaginar cu toţi beneficiarii şi voluntarii taberei prieteniei în „lumea călătoriilor”. Cei care au avut ocazia să călătorească în alte ţări ne-au împărtăşit impresiile, iar voluntara noastră internaţională, Clara Rojas, originară din Peru, ne-a vorbit lucruri uimitoare despre ţara sa. Reveniţi din călătoria imaginară, am participat cu toţii la un joc captivant – ”În căutarea comorilor”. Echipa câştigătoare a avut parte de surprize dulci. Seara a venit momentul mult aşteptat să aflăm cine va fi aleasa tuturor pentru titlul de Miss Tabără 2016.

Ultima zi de tabără… Emoţii, lacrimi de bucurie şi lacrimi de tristeţe amestecate cu zâmbete şi multă muzică. Această zi am dedicat-o muzicii. De dimineaţă am decis să facem o plimbare pe malul Nistrului şi un picnic cu jocuri şi voie bună. După prânz am muncit pentru a pregăti teritoriul pentru rugul de adio şi am amenajat scena improvizată pentru mult aşteptatul concert al talentelor. Copiii au dansat, au cântat, au recitat poezii şi au pictat. Momentul cel mai neaşteptat pentru toţi cei prezenţi a fost spargerea „corabiei prieteniei”, care s-a dovedit a fi plină cu dulciuri şi cadouri de tot felul pentru beneficiarii taberei. Am avut şi un oaspete special – Ilie Sorocean, fost voluntar al organizaţiei, care la moment are o formaţie muzicală şi care le-a cântat copiilor hituri bine cunoscute. Cântecele nu au lipsit nici seara, când ne-am adunat cu toţii în jurul unui rug imens, care dansa pe ritmurile noastre.

Seara de rămas-bun, precum şi toate cele şapte zile petrecute în tabără, vor rămâne mult timp în amintirea noastră. A fost o săptămână plină de activităţi interesante, invitaţi speciali şi prietenie între copiii celor două maluri ale bătrânului Nistru.