Print Friendly Get a PDF version of this webpage

“Practica carităţii ne va lega – va lega toţi oamenii într-o mare frăţie.” Conrad Hilton Crăciunul este perioada din an în care aprindem flacăra bunăvoinței în adâncul inimii noastre și devenim mai atenți la problemele celor din jurul nostru, oferindu-le mici bucurii celor cu care soarta a fost mai cruda. Cu speranţa de a bucura şi de această dată cât mai multe persoane nevoiașe, AO „Filocalia”, pornind de la ideea că de sărbători fiecare ființă are dreptul să fie fericită, în perioada 20 noiembrie 2016 – 20 ianuarie anul curent, a inițiat a VI-a ediție  a Campaniei caritabile „Fii solidar cu Moş Crăciun”. Acest eveniment a avut ca scop să ajute cât mai multe persoane socialmente vulnerabile, totodată, dezvoltând conceptul  „Dar din dar”,  și să amintească celor ce nu duc lipsuri că există oameni care au nevoie de susținerea lor. Ca termen, a fost cea mai lungă campanie de Craciun din cele 6 ediții  organizate de AO Filocalia.Am fost nevoiți să schimbăm de două ori termenul încheierii evenimentului, deaceia că sensibilizarea societății a crescut enorm. Și asta din cauza că oamenii îi ajută pe oameni fară nicio așteptare, fara foloase pentru ei insuși! Nu e complicat să facem un bine şi nu este neapărat să fim milionari pentru a-i putea ajuta pe alţii, important e să dorim acest lucru şi să fim sensibili la problemele celor din jur. În această perioadă, toți donatori au demonstrat cu mult curaj că problema săraciei nu este una străină pentru ei. Cu ajutorul lor am reuşit să desfăşurăm mai multe activități decât ne-am propus iniţial. Astfel, beneficiari ai Campaniei au fost 700 de copii, 100 de familii nevoiașe, 60 de persoane în etate din următoarele localități: Costeşti, Ialoveni;  Coșnița, Dubăsari; Congaz, Comrat;  Hârbovăț, Călărași;  Grozești, Nisporeni;  Zgurița, Drochia; Zaim, Căușeni;  Drăgușeni, Strășeni;  Cotiujenii Mari, Șoldănești;  or. Șoldănești; or. Sângera; mun. Chișinău;  or. Comrat.

La apelul lansat de Filocalia au reacționat nu doar persoanele mature care cunosc foarte bine problemele vieții, ci și copii, voluntarii Filocaliei. Suntem extrem de încântați de participarea activă în Campania dată a voluntarilor internaționali. Mulțumim pentru implecarea Cecilie Ahlburg din Danemarca, Fiona Albala și Eva Ferrer din Franța, Moe Niitsu din Japonia. Împreună cu ei am reuşit să aducem spiritul sărbătorilor de iarnă și multe zâmbete mai multor beneficiari. Astfel, 30 de copii au participat la un matineu şi au vizionat un spectacol minunat – ”Copilul din stele’’, la Teatrul ”Luceafărul” din capitală; alţi 120 de beneficiari  (din s.Congaz,or. Comrat. s.Nisporeni, Grozești și Scoala Auxiliară Internat nr.5 din mun. Chișinău)  s-au bucurat de dulciuri, jucării, rechizite, au dansat şi au colindat într-o minunată scenetă, montată împreună cu voluntarii „Filocaliei”, costumați în personaje din basmele preferate ale copiilor. De asemenea, mai multe familii cu mulţi copii au primit pachete cu produse alimentare şi igienice, iar fiecare copil s-a ales cu câte o cutie de bomboane şi jucării de la Moşul cel darnic. Și, pentru că nimic  nu e mai frumos decât un zâmbet de bunic, care se bucură de o vorbă caldă și o mângâiere, de aceea nu au fost uitați nici 60 de vârstnici din s. Coşniţa, r. Dubăsari, s. Zgurița, r. Drochia, și or.Șoldănești, primind în dar de sărbători produse de primă necesitate.

În timp ce Moș Crăciunul „Filocaliei”, cu sacul plin de daruri, se deplasa dintr-o localitate în alta, alți voluntari și copii de la Centrul ,,Sf. Filaret cel Milostiv” din s. Costești și-au petrecut timpul confecționând obiecte şi lucrări pentru comercializare la Târgul de Crăciun, desfășurat la Biblioteca Hașdeu din capitală, în reţeaua de magazine LINELLA, Centrul Comercial MOLDEXPO, Centrul Comercial ZORILE. În acest context, le exprimăm profunda recunoştinţă reprezentanţilor sus-numitelor centre comerciale pentru promovarea Campaniei noastre şi le urăm succese mari în anul 2017, sperând la noi colaborări frumoase pe viitor. Aducem deosebite mulțumiri pentru colaborare şi sprijin următoarelor persoane juridice: DONARIS VIENNA INSURANCE GROUP, biserica „Sf. Nicolae” din s. Costeşti, r. Ialoveni; Biblioteca Hașdeu, IM ”Biroul de credite”, SRL, „TRANSIMEX” SRL. Un lucru care de asemenea ne-a făcut să fim mai motivaţi în tot ce facem, a fost şi contribuţia celor care se află la mii de kilometri depărtare de Moldova, dar totuşi rămân cu gândul la ea şi la oamenii nevoiaşi de aici. Mulţumiri deosebite  comunității creștine ale diasporei noastre din Padova , Italia și părintelui paroh Vasile Corja, dnei preotese Lia pentru contribuția la realizarea lucrărilor copiilor și voluntarilor AO Filocalia! Ne-au susținut și mulți oameni (persoane fizice) de bună credință, cărora le mulțumim din suflet pentru implicare: Vadim Buruian, Corneliu Calancea, Galina Midoni, Alexei Ursachi, Igor și Elena Popov, Cristina şi Bogdan Ciobanu, Corina Erșov,  Diana și Mariana Pojoga; Alexei și Elena Moraru, Valeria Rusu. Și voluntarii noştri, ca de fiecare dată, au contribuit cu donaţii de haine, jucării, fructe, produse alimentare, dar și cu dăruire de sine. Zâmbetele de pe buzele copiilor nevoiași, bucuria din ochii lor, cuvintele de recunoștință ale bunicilor noștri au dovedit că Campania FII SOLIDAR CU MOȘ CRĂCIUN a avut sens! Nu putem să-i ajutăm pe toţi cei defavorizaţi, dar campaniile organizate de AO „Filocalia” sunt un bun exemplu al faptului că oameni de bună credinţă, dornici de a se implica, sunt din an în an tot mai mulţi şi asta ne convinge că suntem o naţiune cu suflet mare… AO „Filocalia” doreşte tuturor un an 2017 plin de evenimente frumoase şi vrem să vă ştim alături în evenimentele noastre şi în anul ce urmează, pentru un mai mare impact în societatea în care trăim.