Print Friendly Get a PDF version of this webpage

În noiembrie 2019, AO ”Filocalia” a lansat un nou proiect ambițios, de data aceasta cu accent pe educația nonformală. Proiectul Educația nonformală incluzivă – cheia succesului pentru un viitor și oportunități mai bune pentru copiii în situații de risc din zonele rurale ale Republicii Moldova” este un proiect-pilot care, în funcție de succes, urmează să fie implementat și în alte localități ale țării. Scopul proiectului decurge din denumire și obiectivele sunt multiple:

-        de a implica tinerii în activități artistice și culturale (vizite la muzee, teatre; cunoștința cu unele afaceri de succes la nivel local);

-       de a echipa atelierele centrelor sociale patronate de ONG cu materiale, pentru buna lor funcționare;

-       de a organiza campanii de sensibilizare a societății și de susținere materială a persoanelor marginalizate;

-       de a completa Curriculumul național pentru elevii claselor 7/8 cu subiecte de utilitate practică pentru tânăra generație. Temele vor fi predate în câteva școli la nivel de țară, în cadrul obiectului ”Dezvoltare personală”, de către traineri specializați în domeniile respective. Temele abordate vor fi:

 1. Educația pentru mediu în contextul crizei climatice mondiale
 2. Orientarea profesională prin identificarea talentelor și a abilităților tinerilor
 3. Familia – baza societății
 4. Lecții de spiritualitate
 5. Educație pentru sănătate (nutriția echilibrată; alcoolul, tutunul, drogurile – pericole majore pentru generația în creștere);
 6. Valori personale; nonvalori în lumea modernă
 7. Provocările secolului consumerismului
 8. Comunitatea mea: implicare și activism civic
 9. Provocări și pericole în era digitală
 10. Inteligența emoțională și comunicarea eficientă
 11. Depresia, anxietatea, frica: cum le depășim

Sponsorul general al proiectului este Organizația ”Kerkie in Actie” din Olanda, care anterior a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, în cadrul căreia a decis să ne susțină.

Grupul-țintă al proiectului îl constituie 150 de preadolescenți din com. Costești din r. Ialoveni, din satele Rădeni, Drăguşeni, Greblești și Zamciogi din r. Strășeni și din or. Chișinău.

La datele de 9 și 10 noiembrie deja am inițiat activitățile de culturalizare a tinerilor. 24 de copii și tineri din Costești, Ialoveni, și 20 de tineri din Drăgușeni, Strășeni, au mers la Muzeul de Arte, care găzduiește, pe lângă expoziția permanentă, și o minunată expoziție temporară. Tinerii au ascultat o interesantă lecție de istorie a artei, după care au mers la Ziua Științei în curtea Muzeului de Istorie a Moldovei, unde o multitudine de activități cognitive se desfășurau în aer liber. Ambele zile au culminat cu un prânz pentru toți, unde copiii nu doar au mâncat, ci au și socializat, exprimându-și impresiile.